Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej
Automiras wiad
Wiadomości
Kluczowym punktem estetyzacji portu ma być duży, podświetlony napis Kluczowym punktem estetyzacji portu ma być duży, podświetlony napis Fot. mat. prasowe
  • Sobota,

    25 lutego 2017

    17:42

Punkt widokowy, w środku restauracja, na górze taras. Duże zmiany przy Porcie Gdańsk

Podświetlony punkt widokowy przy wejściu do portu w Gdańsku. W jego wnętrzu restauracja, na szczycie taras. Tak wkrótce ma wyglądać portowa wizytówka na końcu Wolnego Obszaru Celnego.

Nowy obiekt od strony Zatoki Gdańskiej będzie miał całkowicie przeszklone ściany. Pojawi się także podświetlany napis "Port Gdańsk". Jego litery mają mieć ponad 7 metrów wysokości. - Będzie widoczny dla wpływających jednostek oraz z molo w Brzeźnie i Sopocie - mówi dyrektor do spraw infrastruktury gdańskiego portu Marcin Osowski.

- Chcemy, aby wejście do portu wewnętrznego pokazało się od jak najlepszej strony już od główek portu. Plan estetyzacji portu już się rozpoczął. Efekty zobaczymy za kilkanaście miesięcy. Zmiany dostrzeżemy na końcu wyremontowanej ścieżki spacerowej dostępnej dla mieszkańców. Taras widokowy, który powstanie, będzie ogólnodostępny i na pewno spodoba się mieszkańcom. Teraz jest moda na zagospodarowanie terenów industrialnych, a Gdańsk otwiera się na wodę - dodaje prezes portu.
35 copy

KONKRETNE WYMOGI

Do realizacji tego celu wybrano pracownie architektoniczne: Restudio, Studio R, Midi, które przedstawiły koncepcje.  Wszyscy zainteresowani, czyli Urząd Morski i konserwator zabytków zapoznali z projektem. - Czekamy na opinię i pozwolenie na budowę. Najwięcej czasu pewnie pochłoną rozmowy z przedstawicielami części gastronomicznej. Restauracja musi spełniać konkretne wymogi i oczekiwania. Wiadomo ,że musi być zbudowana z określonych materiałów. Wszak znajdzie się w bezpośrednim sąsiedztwie morza - komentuje Marcin Osowski.
36ok

DOKŁADNE KOSZTY NIEZNANE

W październiku 2015 roku Zarząd Morskiego Portu Gdańsk wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział "Wybrzeże" ogłosił konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji estetyzacji frontów wodnych przy Wolnym Obszarze Celnym oraz przy Nabrzeżu Ziółkowskiego. Konkurs to kolejny krok na drodze do poprawy wizerunku portu. Zgodnie z nową wizją, we wnętrzu porośniętego trawą kopca znajdzie się wielofunkcyjny obiekt z częścią gastronomiczną i wystawienniczą, które będą rozdzielone mobilną ścianą. Jego łączna powierzchnia wyniesie ok. 900 m. kw. Pojemność części gastronomicznej oszacowano na ok. 40 osób, zaś części wystawienniczej na ok. 50 osób. Dokładne koszty budowy kopca wraz z umieszczonym w jego wnętrzu przeszklonym budynkiem pozostają na razie nieznane.

W ciągu najbliższych 12 miesięcy ma powstać projekt budowlany inwestycji, zaś jej realizacja ma rozpocząć się na początku 2018 roku. 

 

Anna Rębas/mmt

Komentarze

Radio Gdańsk © 2017