Szczyt sezonu grzybowego. Skąd wiedzieć, czy nasze zbiory są jadalne?

(fot. Radio Gdańsk/Gracjana Pòtrëkùs)

Wrzesień i październik to szczyt zbiorów grzybów. Eksperci przyznają, że w tym roku jest ich mniej niż w latach ubiegłych.

Jeżeli nie mamy pewności, czy nasze zbiory są jadalne, możemy zasięgnąć porady klasyfikatora grzybów. Takim specjalistą jest Iwona Hinc z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kartuzach.

– Warto posiłkować się atlasami grzybów. Mamy aplikacje w telefonach, które ja bardzo polecam. Jeżeli nie ma pewności, proszę przyjść do nas, do powiatowej stacji. Pomożemy ocenić, czy taki grzyb jest jadalny i czy możemy bezpiecznie go spożyć – mówi Hinc. Jak dodaje, w stacji ocenie podlegają tylko grzyby świeże – nie suszone ani przetworzone.

– Pamiętajmy, żeby nie zbierać ich do plastikowych worków, toreb, reklamówek. Wtedy szybciej wydzielają się toksyny i grzyby tracą swoje wartości – dodaje.

Grzyby należy kupować tylko od sprzedawców posiadających aktualne atesty.

Posłuchaj materiału naszej reporterki:

Gracjana Pòtrëkùs/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj