Co za Historia



Co za Historia

Bitwa pod Falaise. Odwet Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka

1. Dywizja Pancerna Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Tym razem w audycji „Co Za Historia” rozmawialiśmy o udziale dywizji generała Maczka w Bitwie pod Falaise. Gościem Wojciecha Sulecińskiego był dr Jan Szkudliński z Muzeum Gdańska, historyk wojskowości i tłumacz.

Co za Historia

Bitwa Warszawska z perspektywy polityki wewnętrznej – polskiego życia publicznego

Z okazji rocznicy zwycięstwa w Bitwie Warszawskiej próbowaliśmy opowiedzieć tę historię z innej strony, mianowicie z perspektywy politycznej wewnętrznej, czyli jak wydarzenia roku 1920 wyglądały z perspektywy polskiego życia publicznego, a jak wyglądało to z punktu widzenia tego, czym zajmował się ówczesny świat. Gościem Wojciecha Sulecińskiego był prof. dr hab. Tadeusz Stegner z Uniwersytetu Gdańskiego.

Co za Historia

Polak, który był pionierem przemysłu naftowego w Europie. Ignacy Łukasiewicz, patron 2022 roku

Na patrona tego roku został wybrany Ignacy Łukasiewicz – postać kluczowa dla historii przemysłowej i ekonomicznej świata, osoba, która bardzo mocno wpłynęła na to, jak patrzymy dziś na ropę naftową. W audycji „Co za Historia” Wojciech Suleciński rozmawiał o wielkim polskim wynalazcy z Przemysławem Mrówką z Uniwersytetu Warszawskiego.

Co za Historia

Ameryka w czasie II wojny światowej. Rozmawiamy z autorem książki „Demokracja zwycięska”

Jeden z najzdolniejszych japońskich dowódców admirał Isaroku Yamamoto napisał w roku 1940: „Walczyć ze Stanami Zjednoczonymi to jak walczyć z całym światem”. Wątpił w japońskie zwycięstwo w starciu z USA. Hitler z kolei uważał Amerykę za pstrokate zaprzeczenie narodowej dumy i lekceważył jej techniczne i ekonomiczne atuty. W audycji „Co Za Historia” rozmawiamy o Ameryce w czasie II wojny światowej. Próbujemy odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób kraj ten stał

Co za Historia

Życie codzienne w średniowieczu. Sprawdzamy, co jedli ludzie przed wiekami

Tym razem w audycji „Co za Historia” rozmawiamy o późnym, „dojrzałym” średniowieczu. Zwykle patrzymy na te czasy przez pryzmat rycerzy i wielkich bitew, a mało mówi się o codzienności ówczesnych ludzi. O tym, co jedli i czy się myli, Wojciech Suleciński rozmawiał z prof. Beatą Możejko z Uniwersytetu Gdańskiego.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj