Kawałek Świata i Herbata



Korozja to poważna rzecz – rozmowa z laureatem Pomorskiego Nobla

Korozja to poważna rzecz. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że corocznie pochłania 3 procent PKB. Profesor Krzysztof Darowicki jest zdania, że w Polsce to może być nawet do 8 procent. Można założyć, że w wyniku korozji, każdy z nas staje się co roku uboższy o 1000 do 1500 dolarów. O korozji rozmawiamy z laureatem tegorocznej Nagrody Naukowej Miasta Gdańska im. Jana Heweliusza w dziedzinie nauk przyrodniczych

Idę swoją drogą i mam tę pewność – rozmowa z zakonnicą Marią Magdaleną Piotrowską

– Usłyszałem, że w Gdyni jest taka zakonnica, która chodzi na mecze koszykówki i potrafi głośno dopingować. Pomyślałem – o to ktoś nie z tego świata. Warto z nią porozmawiać. – mówi autor programu Włodek Raszkiewicz. Po odszukaniu siostry Magdaleny, okazało się, że owszem chodzi na mecze, ale szkolne, rozgrywane przez dzieciaki, które uczy w szkole sportowej. To zmienia postać rzeczy, bo pachnie prozą, ale i tak świat Marii Magdaleny Piotrowskiej

„Chodziliśmy do sklepu i kupowaliśmy whisky do pracy”. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej „mają nosa do alkoholi”

Czy można mieć lepszy nos od psa? Na Politechnice Gdańskiej chyba taki skonstruowano. Nasi goście to doktor Tomasz Dymerski i profesor Waldemar Wardencki z katedry Chemii Analitycznej PG opowiadają o elektronicznym nosie, który potrafi odróżniać fałszywy alkohol od produkcji z legalnego źródła. Elektroniczne nosy mogą mieć zastosowanie analizie żywności, pomiarach czystości powietrza, wykrywaniu chorób po zapachu oraz narkotyków i materiałów wybuchowych. Być może

thefood
Kawałek Świata i Herbata

Jemy herbatę ze strzelającym cukrem, czyli o kuchni molekularnej

Tak wygląda herbata, którą można jeść łyżkami. Przygotowana w formie galaretki, chociaż można by też zrobić elegancką piankę, podana z cukrem strzelającym. Na poczekaniu wymyślona przez Mateusza Trzeciaka i Pawła Wątora, specjalistów od kuchni molekularnej. To na potrzeby audycji „Kawałek Świata i Herbata”.

Nauczycielka z Kartuz „znalazła” pół miliona euro i pojechała z uczniami za granicę

Tytuł dość sensacyjny, ale rozmowa jest pełna życzliwej pogody. To coś na kształt szkolnej laurki. Chyba taka należy się Zespołowi Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kartuzach, z którego młodzież od lat i to dużymi grupami wyjeżdża na praktyki do Francji czy Anglii. Coś takiego w Kartuzach? Młodzież z podobnych szkół ma praktyki w powiatowych sklepach, oni we francuskich butikach.

kuchnia
Kawałek Świata i Herbata

Wynik starcia w kuchni Radia Gdańsk, miłośnik herbaty kontra autor audycji [1:0]

Czy lepsza jest herbata parzona na sposób chiński, tak jak robi to Maciej Stafiej, od zrobionej z torebki przez Włodzimierza Raszkiewicza. Założyciel bloga „Kurs na herbatę” używa do robienia herbaty specjalnych ręcznie robionych czarek.  A może wystarczy redaktorski kubek i bez rytuałów będzie równie dobrze? Wyniki parzenia w radiowej kuchni ocenia Hanna Berenthal nasza radiowa Pani Fotograf.

heron 3
Kawałek Świata i Herbata

Trójmiejscy muzycy organizują wielki koncert na rzecz wokalistki Anny Heron

To będzie wielki koncert, prawie całodzienne granie. W Protokulturze spotka się 13 zespołów. Zagrają na rzecz Ani Heron, wokalistki chorej na zanik mięśni.  W audycji rozmawiamy o przeszczepie komórek macierzystych, na który liczy Ania i o koncercie organizowanym przez jej koleżankę Sabinę Skazę.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj