Strefa historii



Strefa historii

Największy polski dramat w historii polskiej Marynarki Wojennej i lista obrońców Westerplatte

W tym roku obchodzimy 80. rocznicę największego wojennego dramatu w historii polskiej Marynarki Wojennej. 8 października 1943 roku o godzinie 6:05 torpeda trafiła w rufę ORP Orkan podczas eskorty atlantyckiego konwoju. Jednostka zatonęła. Zginęło 178 polskich marynarzy i 20 Brytyjczyków. Uratowano zaledwie 40 osób. W audycji „Strefa Historii” o tej tragedii opowiedział Aleksander Gosk, wicedyrektor Muzeum Marynarki Wojennej

Strefa historii

Odmierzają czas, są też małymi dziełami sztuki

„Strefa Historii” tym razem o zegarach i zegarkach z kolekcji Muzeum Narodowego w Gdańsku. Opowiadają o nich twórcy katalogu – Anna Baranowska-Fietkiewicz i Lech Łopuski.

Strefa historii

Budujemy miasto średniowieczne na Pomorzu

Jak powstawały miasta w średniowieczu? Jakie warunki trzeba było spełnić? Gdzie na Pomorzu jest nasz lokalny Zamość? O tym opowiada doktor Andrzej Gierszewski, historyk i mediewista z Muzeum Gdańska.

Strefa historii

Pracownicy archiwów świętowali swój dzień. Rozmawialiśmy o tym, jak wygląda ich praca

Dawne dokumenty, ale nie tylko. Co kryje Archiwum Państwowe w Gdańsku? Kiedy obchodzony jest Dzień Archiwisty i jak mogą nam oni pomóc w poszukiwaniu własnych korzeni? O tym rozmawialiśmy w audycji „Strefa Historii”. Gośćmi Daniela Wojciechowskiego były: dr Katarzyna Kubicka, zastępczyni dyrektora Archiwum Państwowego w Gdańsku, i Anna Belka, kierowniczka Oddziału Popularyzacji Zasobu Archiwalnego Archiwum Państwowego w Gdańsku.

Strefa historii

Ciągłe braki, zastępniki i wyroby czekoladopodobne. Rozmowa o kuchni w czasach PRL

Kultura zastępników, erzaców i namiastek – tak można określić PRL. Wyroby czekoladopodobne, etykiety zastępcze i ciągłe braki, wymuszające pomysłowość pań domu. O minionej rzeczywistości i pomocy sąsiedzkiej oraz o tym, co zostało nam z tej przeszłości do dzisiaj, opowiedziała doktor Monika Milewska z Uniwersytetu Gdańskiego, autorka książki „Ślepa Kuchnia – jedzenie i ideologia w PRL”

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj