Skąd się biorą „niejadki”? Problem tłumaczy lekarz gastroenterolog dziecięcy

prof. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz
fot. Joanna Matuszewska

Jeśli nie chcesz mieć w domu „niejadka”, musisz dziecko „zaprogramować” na różne smaki. – Najważniejszy jest okres między 6 a 12 miesiącem życia. Jeśli w tym czasie rodzice nie wprowadzą nowych smaków do żywienia dziecka, w przyszłości czekają ich kłopoty – mówiła pediatra, gastroenterolog dr hab. Agnieszką Szlagatys-Sidorkiewicz, prof. GUMed.

Kierowniczka Katedry i Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Alergologii i Żywienia Dzieci, ordynator Klinicznego Oddziału Gastroenterologii Dziecięcej w szpitalu im. Mikołaja Kopernika w Gdańsku, była gościem Joanny Matuszewskiej. W audycji medycznej podkreślała, że prawidłowe żywienie determinuje rozwój dziecka, a zbudowana w dzieciństwie masa mięśniowa i odporność mają znaczenie przez całe życie.

Profesor wyjaśniała skąd biorą się bóle brzucha u dzieci oraz czy ich układ pokarmowy „dojrzewa” wraz z wiekiem. Tłumaczyła też jak wygląda diagnostyka chorób układu pokarmowego u małych pacjentów, leczenie i terapie żywieniowe.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj