Lekarz alergolog: Z 90 procent alergii pokarmowych dzieci „wyrastają” do 5-6 roku życia

lek. Justyna Dolny
fot. Joanna Matuszewska

Odporność i alergie, to problemy o których w Radiu Gdańsk mówiła lek. Justyna Dolny, specjalistka pediatrii i alergologii,  zastępczyni kierownika Oddziału Alergologii Immunologii i Chorób Płuc w Szpitalu Dziecięcym Polanki w Gdańsku.

W rozmowie z Joanną Matuszewską podkreślała, że alergie pokarmowe mogą pojawić się już w niemowlęctwie. – Najlepiej, jeśli dziecko jest do 6 miesiąca karmione tylko piersią. Pokarm mamy jest bezpieczny. Może ona spokojnie jeść np. orzechy, soję czy inne produkty uznawane za alergizujące. Z jej pokarmem do organizmu dziecka dostaje się śladowa ilość alergenów. Ma to raczej pozytywny wpływ, bo organizm dziecka „uczy się” i buduje odporność na alergen. To działa trochę jak szczepionka – tłumaczyła lekarka.

W audycji dr Dolny mówiła m.in., jak leczy się alergie pokarmowe. Radziła też, jak wybierać mleko modyfikowane, czy kiedy wprowadzać do diety nowe pokarmy. – Dziewięćdziesiąt procent alergii pokarmowych mija, kiedy dziecko ma 5-6 lat. Z tego po prostu większość dzieci „wyrasta” – dodała dr Justyna Dolny.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj