Sekretem smaku dżemu dyniowego, który został „Pomorskim Przysmakiem”, jest serce włożone w jego produkcję

(fot. Radio Gdańsk)

Gościem Magdy Szpiner w audycji „Gotuj się na Weekend” była Monika Grincholz z Koła Gospodyń Wiejskich „Ekobabki” z Chmielna. Rozmowa dotyczyła między innymi przepisu na dżem z dyni, który w tym roku był jednym z laureatów „Pomorskiego Przysmaku”, oraz o przepisie na placek drożdżowy, który zawsze wyrasta i się udaje. Usłyszeliśmy też o zmianach zachodzących w Kołach Gospodyń Wiejskich i dowiedzieliśmy się, czy na Kaszubach są grzyby.

Pesto z konopi, ryby w occie i dżem dyniowy to nasze tegoroczne Pomorskie Przysmaki, wybrane przez jury w składzie: Ewelina Potocka – dziennikarka Radia Gdańsk, Urszula Sobiecka – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Niestępowa oraz Sławomir Miotk – miłośnik kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, szef kuchni i doradca gastronomiczny.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Wróciliśmy do tych lokalnych pyszności. Gościem Magdy Szpiner była Monika Grincholz z Koła Gospodyń Wiejskich „Ekobabki” w Chmielnie, która przybliżyła nam proces powstania dżemu z dyni.

– Sezon na dynię właśnie się rozkręca, czekam z niecierpliwością, żeby przetwarzać, bo już mi się wszystko skończyło. Specyficzny smak dżemu wynika głownie z włożonego w niego serca. Można dodać do niego egzotyczne dodatki typu cytryna, imbir, pomarańcza, ale ja staram się korzystać z naszych lokalnych produktów. Najczęściej dodaję jabłko, daje ono kwasowość i niepowtarzalny smak – tłumaczyła.

– Zaczęłam robić dżem, gdy po dożynkach zostało nam dużo dyni, którą wykorzystywaliśmy do dekoracji stoiska. Wpadło nam do głowy kilka pomysłów: zupa, racuchy, ale ile tego można jeść? Trzeba było zamknąć to w słoikach, żeby można było w zimie cieszyć się smakiem, więc powstał dżem z dyni i bardzo smaczne ciasto dyniowe. To świąteczne ciasto, bo dodaję do niego przyprawę korzenną, ale dynia sprawia, że jest ono mokre i długo świeże – wyjaśnia.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj