Kaczka z żurawiną otrzymała nagrodę specjalną podczas XI Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy. Tłumy ludzi kosztowały kuchni regionalnej połączonej z żurawiną podczas konkursu i pokazów gotowania prowadzonego przez mistrzów kuchni. Na scenie wystąpili artyści promując rubin z kaszubskich bagien.
– Przez 11 lat udało nam się zbudować markę, którą jest żurawina. Próbujemy przekazywać młodemu pokoleniu tradycję i umiejętność przyrządzania tych potraw. Jestem pod wrażeniem tego, co wnoszą uczestnicy i wystawcy, a przede wszystkim ich pięknych smacznych potraw. Jestem szczęśliwa – mówiła Halina Rogińska, prezes Stowarzyszenia Kościerska Chata.
– Ważne jest to, żebyśmy chwalili się tą tradycją. Żurawina wszystkim nam kojarzy się z określonym smakiem, ale to przecież są też kwestie zdrowotne – dodał Grzegorz Piechowski, wójt gminy Kościerzyna.
– Uczestnicy przyrządzają coraz wymyślniejsze potrawy. Urzekło nas dziś tiramisu z żurawiną, podbiło nasze serca. To danie zajęło trzecie miejsce. Wyżej oceniliśmy pierogi z żurawiną czy schab z żurawiną – mówił Tomasz Grzegorzewski przewodniczący jury konkursu na potrawę z żurawiną.
W konkursie oceniano 10 potraw. Kaczka z żurawiną będzie starała się o ogólnopolską nagrodę w konkursie „Bitwa regionów”, który odbędzie się 22 września w Gnieźnie. Festiwal poprzedzony był X Rajdem Szlakiem Kaszubskiej Żurawiny.
Posłuchaj rozmowy z Haliną Rogińską:
Robert Groth/puch