Karczma Krzewi Róg otrzymała Grand Prix w plebiscycie Gastronom Pomorza. W konkursie zostały wyróżnione najlepsze miejsca gastronomiczne w naszym regionie. W XVI edycji plebiscytu nagrodzono restauracje dzienne, hotelowe, regionalne, tematyczne, kluby muzyczne, pensjonaty, pizzerie oraz minibrowary. Organizatorzy konkursu zaznaczają, że na Pomorzu poziom jakości gastronomi wciąż rośnie. – To wielki prestiż, Grand Prix w tym plebiscycie daje nam dodatkowe siły do działania – zaznacza Adam Jóskowski właściciel Karczmy Krzewi Róg.
– Gastronomię prowadzimy od 14 lat. Każdego dnia podnosimy sobie poprzeczkę. To jest ciężka praca całego naszego zespołu. Małżonki, moja, wszystkich pracowników. Na każdym poziomie trzeba się starać wkładać do wszystkiego serce. – Adam Jóskowski właściciel Karczmy Krzewi Róg.
DANIA KUCHNI REGIONALNEJ
– W regionie powstaje coraz więcej dobrych restauracji opartych na kuchni regionalnej, na świeżych i zdrowych produktach pozyskanych od lokalnych producentów. My również na tym bazujemy. Pierwsze miejsce w kategorii minibrowar/pub to dla nas wielkie wyróżnienie, które nas zobowiązuje do ważenia nowych gatunków piwa – Bolesław Gut dyrektor hotelu „Stary Browar Kościerzyna”. Otrzymaliśmy pierwsze miejsce w kategorii restauracje hotelowe. Zaskakujemy naszych gości kuchnią staropolską w nowoczesnym wydaniu. Cieszymy się, że kto nas odwiedzi po raz pierwszy, to wraca do nas zawsze – Wojciech Kalkowski reprezentujący Pałac Leźno.
– Plebiscyt daje nam możliwość poznania innych gastronomów czy hotelarzy, nawiązanie kontaktów. Jest to również wielka przyjemność, aby wymienić się doświadczeniem. Czerpiemy z tego inspirację – Marcin Syrło reprezentujący Hotel Szafir.
NOWA KATEGORIE W PLEBISCYCIE
– Klub muzyczny istnieje już od 12 lat i cały czas się uczymy. Można powiedzieć, że jest to swego rodzaju podróż, w której musimy mierzyć się z różnymi nowymi wyzwaniami. Tak naprawdę to miejsce wybierają i kreują ludzie – mówi prezes klubu „Miasto Aniołów”, Tomasz Lipiński.
Z roku na rok gastronomiczna mapa Pomorza wygląda coraz lepiej. Dlatego musimy tworzyć nowe kategorie w naszym plebiscycie. To już tradycja, że od 16 lat nadajemy miano Gastronoma Pomorza. W tej edycji przyznano nagrody w 8 kategoriach oraz przyznaliśmy 9 wyróżnień specjalnych. Dzięki panu Krzysztofowi Lewandowskiemu kanclerzowi kapituły plebiscytu przez te wszystkie lata udaje nam się utrzymać najwyższy poziom. Gastronom Pomorza to już nasza regionalna marka – mówił właściciel firmy Impresario oraz organizator plebiscytu Gastronom Pomorza, Henryk Czoska.
LISTA WYRÓŻNIONYCH W XVI EDYCJI PLEBISCYTU „GASTRONOM POMORZA”
Restauracja dzienna:
1. Restauracja Hotel Astor, Jastrzębia Góra
2. Restauracja w Zamku Bytów
3. Restauracja Hotel Carina, Tczew
Restauracja hotelowa:
1. Restauracja Lazurowa Hotel Szafir, Jastrzębia Góra
2. Zajazd Zielona Brama, Przywidz
3. Restauracja Hotel Skipper, Rewa
Restauracja regionalna:
1. Pałac Leźno
2. Restauracja Bartan, Sobieszewo
3. Restauracja Błękitna Laguna, Rewa
Restauracja tematyczna:
1. Restauracja Kutter, Hel
2. Restauracja Gdańska, Gdańsk
3. Restauracja Kucharia, Gdańsk
Klub/Pub:
1. Miasto Aniołów, Gdańsk
2. Klub Atlantic, Gdynia
3. Klub Pokład, Gdynia
Pensjonat/Zajazd:
1. Pensjonat Admirał, Jastarnia
2. Restauracja Kania, Przodkowo
3. Villa Babilon, Lębork
Pizzeria/Bar:
1. Karczma w Kczewie, Kczewo
2. Pizzeria Bazylia, Chojnice
3. Bistro Bar, Żukowo
Minibrowar/Pub:
1. Stary Browar Kościerzyna
2. Pub u Szkota, Gdańsk
3. Pub Elewator, Gdańsk
Grand Prix:
Karczma Krzewi Róg, Garcz
Robert Groth/puch