„Ryby są smaczne i zdrowe, ale wciąż musimy dbać o bałtycką przyrodę”. Dzień Ryby w Helu

W sobotę w Helu odbył się Dzień Ryby. To dobra okazja, żeby dowiedzieć się o sprawach morskich, rybackich, a także o bałtyckiej ekologii.
– W tym dniu ryb można spróbować na wiele sposób, ale także pochłonąć trochę wiedzy. Na temat życia ryb i tego dlaczego są tak ważne w ekosystemie, jakie pełnią funkcje kulturowe  – komentował Michał Bała ze stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego.

MIASTO PORTOWE

– W pewnym sensie, symbolicznie podchodzimy do tego tematu, ale również chcemy zaznaczyć, że Hel jest miastem, w 
którym od zarania łowiono ryby, który stał tą gospodarką – mówił burmistrz Helu, Klemens Adam Kohnke.

Na helskim bulwarze nadmorskim można było poznać tajemnice Bałtyku – na stoiskach Uniwersytetu Gdańskiego, Klubu Gaja i WWF. Na wieczór zaplanowano teatr kulinarny, pokazy iluzji i koncerty. Wystąpią m.in. zespoły The Nierobbers oraz Papa D.

 

Piotr Lessnau/mm

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj