Polacy jadą na Olimpiadę Kulinarną. Przygotują kilkanaście potraw… w tirze

Na swoim koncie mają już medale: srebrny i brązowy, więc w przyszłym roku jadą po złoto. Culinary Team of Poland, czyli reprezentacja Polski kucharzy już w przyszłym roku po raz czwarty wyjedzie na Olimpiadę Kulinarną.

Tym razem zmagania najlepszych szefów z całego świata odbędą się w Stuttgarcie. Kapitanem drużyny jest szef kuchni z Gdańska, Krzysztof Gradzewicz. Jak mówi, właśnie trwa kompletowanie drużyny, która już w lutym (15 – 19 lutego) pojedzie do Niemiec, by walczyć o złoto w kategorii Kuchnia regionalna.

Fot. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

 

ZMAGANIA W TIRZE

Podczas zmagań, nasi kucharze do przygotowania mają między innymi zimne i ciepłe zakąski, zupę, danie główne, kilka rodzajów deserów, zestaw mięs i praliny. Gotować będą w specjalnym tirze, przystosowanym do tego typu zmagań kulinarnych.

– Dania to dania, ale najwięcej czasu zajmują treningi, które są bardzo intensywne. Poza świetnymi umiejętnościami kulinarnymi i dobrym wytrenowaniem, trzeba też potrafić pracować w drużynie, co nie zawsze jest łatwe – opowiada Krzysztof Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

 

58420376 1492336367563025 3825641118461067264 n

Fot. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

 

Jak wyglądają przygotowania do Olimpiady Kulinarnej? Co składać się będzie na niezwykle bogate menu polskiej drużyny?

Więcej w wywiadzie Eweliny Potockiej z Krzysztofem Szulborskim, który odpowiedzialny jest m.in. za przygotowanie techniczne Culinary Team of Poland.

 

 

Ewelina Potocka/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj