Aż 34 tysiące złotych udało się zebrać podczas tegorocznej edycji Kolacji Szefów Kuchni na Stadionie Energa Gdańsk. Pieniądze pochodzą z licytacji i przekazane zostaną na szczytny cel – kampanię społeczną „Odważni Wygrywają”, promującą profilaktykę raka jądra. Kolacja Szefów Kuchni to coroczne spotkanie najlepszych szefów kuchni z Trójmiasta i miłośników dobrego smaku. Wszystkich łączy jedno – chęć pomagania.
– Naszym celem jest dzielenie się smakiem i kulinarną pasją, ale przede wszystkim integrowanie szefów kuchni i promowanie trójmiejskiej gastronomii – podkreśla Philippe Abraham, pomysłodawca akcji.
MENU Z LOKALNYCH PRODUKTÓW
W tym roku dla ponad 200 gości w sali z widokiem na murawę Stadionu Energa gotowało 10 szefów kuchni. Siedmiodaniowe, autorskie menu, przygotowane na oczach widzów, stworzyli szefowie w składzie: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Marcin Popielarz, Damian Mazurowski, Paweł Wątor, Przemek Woźny, Paweł Stawicki, Tomasz Koprowski Chef Grand, Slawomir Hahn oraz zaproszeni goście: Sylwester Lis – szef kuchni w lokalu Góralska Tradycja oraz Patryk Szczepański, trójmiejski cukiernik, właściciel firmy szkoleniowo doradczej Pure Sugar.
Menu opierało się na lokalnych produktach. Nie zabrakło więc gęsiny, brukwi i pomorskich grzybów.
(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)
Goście wylicytowali m.in. vouchery do restauracji, rękawice bokserskie Dariusza Michalczewskiego, judogę Pawła Nastuli, profesjonalny nóż do kuchni czy ekspres do kawy.
– W sumie z licytacji uzbieraliśmy 34 tysiące złotych. To rekordowa suma. Jesteśmy przeszczęśliwi – mówi Beata Abramowska, koordynatorka Kolacji Szefów Kuchni.
(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)
Pieniądze przekazane zostaną na kampanię społeczną „Odważni Wygrywają”, promującą profilaktykę raka jądra.
Ewelina Potocka/mrud