W ogrodzie Agnieszki Hubeny-Żukowskiej rzeczywiście wyrosły smardze. Grzybów wystarczy na solidny obiad. Skąd smardze? To nie jest zamierzona hodowla. Grzyby potrafią wyrosnąć na korze ściółki. Tak może być przez jeden lub dwa pierwsze sezony po ściółkowaniu korą.
W ogrodzie na ściółce samoistnie wyrosły smardze, a w szopce Agnieszka Hubeny-Żukowska założyła hodowlę boczniaków. Taką belę z grzybnią można kupić i spodziewać się trzech zbiorów w sezonie.
Audycję zaczynamy od przycinania bukszpanu. Tu projektantka przypomina, że podstawa to ostre nożyce. Nie można przycinać bukszpanu po deszczu, gdy rośliny są wilgotne. Nie powinno się tego robić również w upalny dzień. Z przycinaniem bukszpanu powinniśmy się też powstrzymać do czasy, gdy na pewno nie będzie przymrozków. Świeżo odkryta powierzchnia rośliny może zmarznąć i będzie trzeba przycinać jeszcze raz.
Na zdjęciu metalowe siatkowe naczynie w którym Agnieszka Hubeny-Żukowska suszy zioła.
W audycji mówimy też dużo o ziołach. Przede wszystkim należy pamiętać, że zbierając zioła nie odrywamy pojedynczych listków. Na takiej gałązce nie pojawią się nowe odrosty. Dlatego idąc do zielnika nie zapominajmy o zasadzie, że zrywamy nie liście ale gałązki. Gałązka, obcięta na przykład w połowie długości, będzie się rozkrzewiała i roślina da kolejny plon.