Wykorzystujesz w swojej kuchni słodką, mieloną paprykę? Uważaj, w tej konkretnej wykryto Salmonellę

UWAGA-Ostrzeżenie-publiczne-dotyczące-żywności

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego, dotyczącego żywności, poinformował w środę o wycofaniu jednej partii produktu pn. „Papryka słodka mielona”, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Do odkrycia doszło w wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych. Stwierdzono wtedy obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg.

Jak informuje GiS, firma CARUM zabezpieczyła już pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Wszczęto także procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują ten proces oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem.

 

(fot. gis.gov.pl)

ZALECENIA DLA KONSUMENTÓW

Jak radzi inspektorat, nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej, a pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego artykułu. Po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

 

gis.gov.pl/ako

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj