Nawet trzysta pięćdziesiąt nowych miejsc pracy może powstać w Słupsku. Firma Perla Polska buduje nowy zakład produkcyjny. Docelowo europejski lider w produkcji papryczek nadziewanych serem oraz hummusu i wegetariańskich dań gotowych, chce zwiększyć zatrudnienie nawet do tysiąca osób.
Nowa siedziba firmy powstaje przy obwodnicy Słupska na terenie miasta.
– Budowa jest mocna zaawansowana, budynki w ciągu dwóch miesięcy będą gotowe. Natomiast trzeba je wykończyć, wprowadzić nasze branże, czyli chłodnictwo, wentylacje, technologiczne posadzki, klimatyzację tam, gdzie trzeba i to potrwa około pół roku. Szacuję, że około maja, czerwca przyszłego roku, zaczniemy tu produkcję – mówi Michał Perel z Perla Polska.
„PANDEMIA NAS NIE DOTYCZY”
– Część socjalna naszego zakładu jest przewidziana na tysiąc osób i zakładam, że na tyle uda się zwiększyć sprzedaż, by tyle osób tu pracowało. Dziś jest to 650 osób. Czy obawiamy się pandemii? Ona nie dotyka branży spożywczej, ponieważ ludzie jedzą, nawet trochę więcej jedzą w domu, czyli kupują nasze produkty. Na chwilę obecną, odpukać, nas to nie dotyczy – dodaje Perel.
Nowe hale produkcyjne i magazyny firmy mają mieć powierzchnię 32 tysięcy metrów kwadratowych.
Przemysław Woś/mk