„Falochron” w Gdyni, „Program Wsparcia Przedsiębiorców” w Gdańsku i sopockie pakiety pomocowe. Trójmiejskie samorządy na wsparcie przedsiębiorców dotkniętych skutkami pandemii w 2020 roku przeznaczyły w sumie kilkanaście milionów złotych. Środki przekazywano m.in. w formie ulg w stawkach czynszu za wynajem lokali komunalnych, odroczenia w płatnościach podatków lokalnych czy preferencyjnych stawek za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne.
Pakiety pomocowe dla przedsiębiorców Gdańsk wprowadził jeszcze podczas pierwszej fali pandemii.
– W ramach Gdańskiego Pakietu Wsparcia Przedsiębiorców właściciele firm liczyć mogli m.in. na ulgę w płatności czynszu w komunalnych lokalach użytkowych za 2 miesiące – kwiecień i maj – kiedy to stawki obniżono do 1 zł za lokal. Wprowadziliśmy też możliwość odroczenia obowiązku płatności za kolejne 2 miesiące, czyli marzec i czerwiec – informuje Jędrzej Sieliwończyk z Urzędu Miasta Gdańska. – Po weryfikacji złożonych wniosków wsparcie otrzymało ponad 270 przedsiębiorców, a łączna wysokość wsparcia udzielonego w pierwszej połowie 2020 roku wyniosła prawie półtora mln zł – dodaje.
Również w drugiej połowie roku przedsiębiorcy prowadzący działalność w lokalach gminnych w Gdańsku liczyć mogli na wsparcie. Z możliwości obniżenia czynszu najmu do 1 zł za listopad 2020 roku skorzystało 80 przedsiębiorców, a wysokość wsparcia wyniosła ok. 500 tys. zł. O obniżkę czynszu o połowę lub w przypadkach najwyższego spadku dochodów nawet do 1 zł za grudzień, wnioskowało natomiast 120 przedsiębiorców.
– Szacujemy, że wysokość udzielonego wsparcia w grudniu wyniesie 500 tysięcy złotych, a całkowita wysokość wsparcia udzielonego przedsiębiorcom w postaci obniżek czynszu w 2020 r. wyniesie ok. 2,5 mln zł – dodaje Jędrzej Sieliwończyk.
Oprócz tego, w ramach Gdańskiego Programu Wsparcia Przedsiębiorców w 2020 r. ogłoszonych zostało prawie 60 postępowań na remonty lokali na uproszczonych zasadach, o łącznej wartości szacunkowej prawie 6 mln zł.
Wsparciem dla branży gastronomicznej był też m.in. świąteczny Gdański Szlak Kulinarny. Koszt wynajmu kiosku gastronomicznego wynosił 3611 zł. W ramach miejskiego wsparcia część kosztów, a konkretnie 1611 zł, pokrywało miasto.
– Ponadto, kiedy nastąpił pierwszy lockdown związany z pandemią, władze miasta postanowiły wesprzeć restauratorów także poprzez obniżenie stawek za zajęcie pasa drogowego na potrzeby wystawienia ogródka gastronomicznego – mówi Jędrzej Sieliwończyk. – Z początkiem maja opłaty zostały obniżone o 60 procent. W tym zakresie miasto wsparło restauratorów kwotą prawie 1,9 mln złotych – podkreśla.
Miasto pomogło także wydawnictwom i księgarniom, uruchamiając Gdański Fundusz Wydawniczy. W jego pierwszej edycji magistrat, w ramach konkursu, zakupił od nich prawie 3,5 tys. książek wydając na to 150 tys. zł (dane niepełne,
GDYNIA
Głównym narzędziem pomocowym dla lokalnych przedsiębiorców był w 2020 roku „Gdyński Falochron”.
– Na wsparcie gdyńskich przedsiębiorców w minionym roku miasto wydało ponad 5,7 mln zł – informuje Agata Grzegorczyk, rzecznik gdyńskiego magistratu. – W tej kwocie uwzględnione są m.in. środki na organizację usług doradczych dla firm oraz koszty zwolnień i ulg w opłatach czynszowych za wynajem gminnych nieruchomości dla podmiotów, które z powodu epidemii musiały ograniczyć lub zawiesić działalność. Dodam też, że miasto odstąpiło także od pobierania opłat od niektórych najemców w Miejskich Halach Targowych czy Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym. Obniżyliśmy także opłaty za tzw. ogródki gastronomiczne – dodaje.
A tak gdyńskie wsparcie dla przedsiębiorców prezentuje się w szczegółach:
– Wsparcie doradcze i eksperckie zorganizowane dla przedsiębiorców – 77 tys. zł.
– Odstąpienie od pobierania należności czynszowych za najem lokali w Zespole Miejskich Hal Targowych – 554 tys. zł.
– Odstąpienie od dochodzenia należności od z tytułu oddania nieruchomości wobec 115 firm z Pomorskiego Parku Naukowo – Technologicznego – 2,46 mln zł.
– Obniżka opłat za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne – 528 tys. zł.
– Zwolnienia z tytułu najmu lokali gminnych – 1 mln zł.
– Zwolnienia z tytułu dzierżawy – 1,1 mln zł.
SOPOT
Sopoccy przedsiębiorcy w 2020 roku liczyć mogli na wsparcie miasta w postaci ulg w dzierżawie i czynszach za najem lokali gminnych, zniżkach za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne, a ci, którzy zdecydowali się zawiesić działalność – także na zmniejszenie opłat za wywóz odpadów.
Przedsiębiorcy z Sopotu prowadzący działalność gastronomiczną i dzierżawiący nieruchomości lub wynajmujący lokale będące własnością miasta mogli w 2020 roku liczyć na obniżenie czynszu. Ten zmniejszony został do 1 zł za miesiąc. Symboliczne opłaty obowiązują do czasu odwołania obostrzeń, czyli do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej w strefie czerwonej.
– W sumie wysokość pomocy miasta z tytułu ulg w czynszu dzierżawnym i w najmie sięgnęła 1,9 mln złotych – informuje Katarzyna Alesionek z Urzędu Miasta Sopotu. – Z kolei z ulg w opłatach komunalnych skorzystało 170 przedsiębiorców, co kosztowało budżet miasta 1,2 mln zł – dodaje.
Podobnie jak w Gdańsku i Gdyni, sopoccy przedsiębiorcy liczyć mogli na ulgi w opłatach za prowadzenie ogródków gastronomicznych. Sopot zorganizował też akcję promującą sopockie restauracje oferujące dania na wynos i dowóz. W programie wziąć udział mógł każdy gastronomik, który zdecydował się na tę formę działalności. Brak jednak informacji, ile kosztowało jej przeprowadzenie.
Marcin Lange/ako