Konflikt władz Gdańska z „Solidarnością”, dwa lata prezydent Dulkiewicz i „paszport szczepionkowy” [PIĄTEK W RADIU GDAŃSK]

O godzinie 8:30 zapraszamy na audycję „Gość Dnia Radia Gdańsk”. Piotr Kubiak będzie rozmawiać z Czesławem Nowakiem, prezesem Stowarzyszenia Godność, działaczem „Solidarności” i więźniem politycznym w PRL. Czy władze Gdańska, podsycając konflikt z „Solidarnością” i rządem, realizują wyłącznie własne interesy polityczne, a nie potrzeby mieszkańców? Jak Polska może obronić się przed ideologią LGBT?


„Samorządowym Piątku” gdańscy radni podsumują dwa lata Aleksandry Dulkiewicz na stanowisku prezydenta Gdańska. Porozmawiają o mieszkalnictwie w mieście oraz zrealizowanych i nieudanych inwestycjach. Gośćmi Joanny Stankiewicz będą Kamila Błaszczyk, wiceprzewodnicząca klubu Koalicji Obywatelskiej oraz Andrzej Skiba, radny klubu Prawa i Sprawiedliwości. Zapraszamy chwilę po godzinie 9:05.


O godzinie 9:30 zapraszamy na audycję „Ludzie i Pieniądze”. Tąpnięcie na rynku pracy tymczasowej – co jest ciekawe zwłaszcza w sytuacji czasów kwarantanny, gdy firmy szukają pracowników na zastępstwo. Jakie będą skutki i jak długo może taka sytuacja potrwać? Dla kogo zagraniczne wakacje – coraz częściej mówi się o paszporcie szczepionkowym, a i bez tego przedsiębiorstwa turystyczne chcą obsługiwać wyłącznie osoby zaszczepione. Kilka krajów chce konkretnej daty zakazu sprzedaży w Unii Europejskiej samochodów spalinowych. Co z infrastrukturą dla aut elektrycznych? Gdzie je ładować? Kogo będzie na nie stać? Na te tematy Iwona Wysocka porozmawia z Robertem Raszczykiem, dyrektorem Brands Polska, oraz Arturem Kiełbasińskim.


Tuż po godzinie 11 zapraszamy na „Studio Polityka”, w którym Jarosław Popek i Piotr Kubiak wraz z gośćmi podsumują najważniejsze wydarzenia minionego tygodnia na polskiej scenie politycznej.


W audycji kulinarnej „Gotuj się na weekend” ponownie kuchnia Yotama Ottolenghi. To jeden z najpopularniejszych szefów kuchni w Europie. Pochodzi z Izraela, ale mieszka w Londynie, gdzie ma kilka restauracji. Trzy tygodnie temu w audycji kulinarnej Ewelina Potocka rozmawiała z Anetą Zabiegałą, która pracowała w jednym z lokali Yotama Ottolenghi i miała okazję uczyć jego kuchni bezpośrednio u źródła. Aneta Zabiegała była szefową jednej z sekcji restauracji. Natomiast teraz Ewelina Potocka zapyta swojego gościa o konkretne przepisy i filozofię kuchni Ottolenghi. Zapraszamy o godzinie 13:20.


O godzinie 14:30 zapraszamy na wiadomości regionalne. W piątkowym wydaniu w szczególności przyjrzymy się informacjom z Kaszub południowych.

ako

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj