Ognisko ptasiej grypy w Nowej Wsi Lęborskiej. Wybito cały drób z terenu gospodarstwa

Kolejne ognisko ptasiej grypy na Pomorzu. Wirusem zostało zakażone jedno z gospodarstw na terenie gminy Nowa Wieś Lęborska. 


Jak poinformowała powiatowa inspektor weterynarii w Lęborku, Izabela Filipionek, wybito wszystkie ptaki z terenu gospodarstwa. – Działania już zostały podjęte w ognisku. To jest gospodarstwo przyzagrodowe, tam już nie ma żadnego drobiu, teraz przystępujemy do oczyszczania, dezynfekowania, utylizowania, sprzątania po tej całej ptasiej grypie. Powołuje się dzisiaj sztab kryzysowy i będziemy dalej myśleć, jak zabezpieczać teren, jak oznakować, jakie działania podjąć – powiedziała Izabela Filipionek.

W tym tygodniu ogniska ptasiej grypy wykryto na terenie pięciu województw: pomorskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, lubuskiego i warmińsko-mazurskiego. Łącznie w 25 ogniskach zlikwidowane zostaną stada liczące ponad 809 tysięcy sztuk drobiu. W tym roku przymusowemu ubojowi poddano blisko 6,3 miliona ptaków.

NIEBEZPIECZNY DLA PTAKÓW WIRUS

Inspekcja Weterynaryjna przypomina na swojej stronie internetowej, że ptasia grypa jest niezwykle zaraźliwą chorobą wirusową drobiu, która może powodować śmiertelność do 100 proc. Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych, jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Najbardziej podatne na chorobę są kury i indyki; najmniej strusie i emu.

Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni – zatem, przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, istotne jest zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).

Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu.

Minister Rolnictwa i służby weterynaryjne apelują do hodowców o przestrzeganie zasad bioasekuracji.

 

IAR/PAP/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj