Naukowcy z Hongkongu opracowali doustn? szczepionk? przeciwko COVID-19. Mo?e by? produkowana w postaci kapsu?ek i jest w stanie wywo?a? odpowied? immunologiczn? na wirusa bez dzia?a? niepo??danych zarówno u ludzi, jak i u myszy.
Dr Kwong Wai Yeung, dyrektor ds. naukowych z firmy DreamTec z Hongkongu, opracowa? wraz z zespo?em nowy sposób podawania bia?ka kolca SARS-CoV-2 jako potencjalnego sk?adnika szczepionki doustnej. Prace rozwojowe rozpocz??y si? w po?owie 2021 roku, wyniki opublikowano w grudniu w czasopi?mie naukowym Vaccines.
BEZPIECZNA I ?ATWA DO PODANIA
Jak podkre?laj? naukowcy, szczepionka jest w stanie wywo?a? odpowied? immunologiczn? na wirusa bez dzia?a? niepo??danych, a bia?ka szczytowe nie dostaj? si? do uk?adu krwiono?nego.
Doustna dawka przypominaj?ca, zwi?kszaj?ca liczb? przeciwcia?, mo?e by? produkowana w postaci kapsu?ek, zawieraj?cych miliardy przetrwalników bakterii Bacillus subtilis. Po spo?yciu transgeniczne przetrwalniki uwalniane s? w jelicie cienkim, gdzie na b?onie ?luzowej wywo?ywana jest odpowied? immunologiczna. – Podj?li?my prób? opracowania doustnej szczepionki przeciwko COVID-19, w celu zapewnienia ?rodka, który jest bezpieczny, skuteczny i ?atwy do podawania – przekaza? w komunikacie po zako?czeniu pilota?u dr Kwong.
NIE WYMAGA SPECJALNYCH WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA
Jak podano na brytyjskim portalu Clinical Trials Area dawka przypominaj?ca szczepienie z Bacillus subtilis mo?e by? przechowywana w temperaturze pokojowej, tym samym zachowuj?c stabilno?? przez co najmniej sze?? miesi?cy.
Profesor Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologii i Immunologii Uniwersytetu Marii Curie-Sk?odowskiej w Lublinie oceni?a, ?e raporty z bada? potwierdzaj?, ?e Bacillus subtilis jest bezpieczny i nietoksyczny dla ssaków.
– Zarodniki s? oporne na czynniki ?rodowiskowe, w tym warunki panuj?ce w uk?adzie pokarmowym. Probiotyczne szczepy B. subtilis bior? udzia? w utrzymaniu równowagi mikroekologicznej jelita, mog? stymulowa? uwalnianie wydzielniczych immunoglobulin, co sprzyja budowaniu odporno?ci b?ony ?luzowej jelit – podkre?li?a. Bakterie wybrano na postawie ich zdolno?ci do przetrwania warunków panuj?cych w uk?adzie pokarmowym cz?owieka.
MODYFIKACJE MO?LIWE W KRÓTKIM CZASIE
Bior?c pod uwag?, ?e skuteczno?? tradycyjnych szczepionek zmniejsza si? wraz z pojawieniem si? nowego wariantu wirusa, dr Kwong stwierdzi?, ?e „prace nad obecn? szczepionk? wykonali?my w kilka miesi?cy, wi?c mo?emy powtórzy? to w przysz?o?ci z innymi wariantami SARS-CoV-2, które mog? si? pojawi?, jak na przyk?ad Omikron”.
Szuster–Ciesielska ocenia jednak, ?e „w przypadku pojawienia si? mutacji szczepionka doustna b?dzie mia?a du?o mniejsz? skuteczno?? (w porównaniu do tradycyjnych szczepionek – przyp. red.)”.
– Przedstawione badania s? zaledwie wst?pne, ale maj? potencja? do kontynuacji w fazie przedklinicznej, a pó?niej klinicznej, co zreszt? zapowiadaj? autorzy odkrycia – podsumowa?a.
PAP/raf