Cukiernicy ze słupskiego Kaiser Patisserie mistrzami deserów na prestiżowych targach Expo Sweet

Fot. Michał Gimitruk/Kaiser Patisserie/facebook / W środku zwycięzcy konkursu ze Słupska

Magdalena Adamska i Kamil Szulc, cukiernicy z Kaiser Patisserie, zostali mistrzami Polski w Przygotowywaniu Deserów na prestiżowych targach Expo Sweet. Na potrzeby konkursu stworzyli dwa zupełnie nowe desery – jeden wegański, a drugi z czekoladą.

Desery cukierników ze Słupska zdobyły mistrzostwo Polski na targach Expo Sweet. To największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Impreza skupia wokół siebie najlepszych cukierników z całego kraju.Temat przewodni w tym roku brzmiał „Polskie desery wczoraj, dziś i jutro”, a słupscy cukiernicy postarali się, aby w nowoczesnych deserach znalazły się smaki znane z babcinej spiżarni. Magdalena Adamska oraz Kamil Szulc z Kaiser Patisserie serca i żołądki jurorów skradli wegańskim orzeźwiającym deserem łączącym gruszkę, migdał i pigwowca oraz propozycją deseru z wykorzystaniem czekolady, wiśni i gryki, która większości z nas nie kojarzy się ze słodkościami.

– W tym nowoczesnym cukiernictwie mamy możliwość, żeby łączyć różne smaki, które niekoniecznie muszą się z czymś słodkim kojarzyć, ale można je wykorzystać do ciekawych połączeń – mówiła na antenie Radia Gdańsk Magdalena Adamska, która była dziś gościem Studia Słupsk. – Jeśli chodzi o deser z gryką to były to takie nasze skojarzenia z dzieciństwa. Każdy jadł kaszę gryczaną. Tak samo ciasto czekoladowe i wiśnie. To są takie nasze smaki, które kojarzymy z dawnych lat. Deser wegański stworzyliśmy z połączenia smaku gruszki, migdałów i pigwowca. To orzeźwiający i mocno owocowy deser.

Więcej na temat sukcesu na targach, pasji cukiernika i o tym, czym różnią się tradycyjne słodkości od tych nowoczesnych w rozmowie z Magdaleną Adamską.

Kinga Siwiec/kan

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj