Gotowanie na molo, czyli Sopot od kuchni

Znakomici kucharze i celebryci będą gotować na molo. W niedzielę odbędzie się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia „Sopot od kuchni” – Slow Food Festival. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się sławy kulinarne, artyści, celebryci, przedstawiciele pomorskich władz i pasjonaci gotowania. Swój udział potwierdzili m.in.: Borys Szyc, Tomasz Jakubiak, Anna Męczyńska, Marianna Krystev i Dorota Minta. Gotować będą także dziennikarze Radia Gdańsk: Magda Szpiner i Maciej Bąk.

Ideą imprezy jest promocja kuchni związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Na stole znajdą się więc: dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, kaczki, makarony robione na miejscu, dania kaszubskie ale także afrykańskie, greckie, południowo-europejskie, japońskie i francuskie. Nie zabraknie firmowej potrawy kurortu tzw. „Sopockiego śledzika”.

Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.

Slow Food Festival – „Sopot od kuchni” odbywać się będzie na drewnianej części molo w niedzielę (26 maja) w godz.11:00- 20:00.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj