W Europie występuje ponad 5 tysięcy gatunków grzybów, około 160 z nich może okazać się śmiertelnie trujących. Poniżej prezentujemy krótką listę, najbardziej popularnych, trujących grzybów występujących w pomorskich lasach.
Muchomor sromotnikowy
Najłatwiej pomylić go z kanią, gąską a nawet pieczarką. Jest to najbardziej trujący z grzybów rosnących w polskich lasach. Zawiera aż dwadzieścia różnych toksyn. Śmiertelne może być zjedzenie nawet 50 gram grzyba.
Muchomor sromotnikowy ma biało-zielonkawy lub szarozielony kapelusz o dzwonkowatym, lub spłaszczonym kształcie. Środek po przełamaniu nie zmienia koloru, jak to się dzieje np. w przypadku borowika szatańskiego i innych trujących grzybów. Gdy dotkniemy językiem miąższu ma on łagodny i słodkawy smak.
Muchomor czerwony
Muchomora czerwonego zna każdy z nas. Jest czerwony lub ciemno-pomarańczowy w białe kropki. Najczęściej można go znaleźć w okolicy brzóz od lipca do października.
Zjedzenie tego grzyba powoduje ciężkie zatrucie. Pierwsze objawy pojawiają się już po 15 minutach od zjedzenia. Są to wymioty, silne bóle brzucha, napady szału, gorączka, wzrost napięcia mięśniowego. Następnie dochodzi do śpiączki a następnie do zgonu. Ze względu na jego charakterystyczny wygląd, do zatruć tym grzybem dochodzi bardzo rzadko. W Polsce spotykany jest na obszarze całego kraju.
Borowik szatański
Niedoświadczony grzybiarz może pomylić tego grzyba z popularnymi borowikami. W Polsce trudno go znaleźć, gdyż jest gatunkiem wymierającym, jednak najczęściej pojawia się głównie w lasach dębowych i bukowych.
Borowik szatański jest grzybem silnie trującym. Powoduje silne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Miąższ borowika jest białawy lub żółty, po przełamaniu może zabarwić się na błękitny. Zerwany grzyb, po jakimś czasie zaczyna nieprzyjemnie pachnieć padliną.
Maślanka wiązkowa
Najłatwiej pomylić ją z opieńką. Grzyb ten zawiera niektóre substancje, które można znaleźć w muchomorze sromotnikowym. Grzyba możemy znaleźć na próchniejących pniach drzew iglastych i liściastych. Maślanka wiązkowa jest bardzo gorzka w smaku.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami
Objawy po zatruciu grzybami mogą pojawić się już w pierwszej godzinie od spożycia grzyba. Najcześciej zatrucie objawia się: silnym bólem brzucha, biegunką, wymiotami.
Do innych objawów należą: bóle głowy, potliwość, ślinotok, zaczerwienienie twarzy, zaburzenia wzroku, spadek ciśnienia a nawet halucynacje i drgawki.
W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy niezwłocznie udać się do lekarza. Aby uniknąć zatrucia grzybami należy zbierać tylko te, które dobrze znamy, ewentualnie swoje zbiory przed spożyciem należy pokazać komuś bardziej doświadczonemu. Czujność należy również zachować kupując grzyby na targowiskach i przy drogach.
Zdjęcia: wikipedia.org