Czy piec konwekcyjno-parowy sprawdzi się w twoim lokalu gastronomicznym? Warto to wiedzieć!

Piec konwekcyjno-parowy jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które umożliwia przygotowanie wielu różnorodnych potraw. W sprzedaży znajdziemy bogatą ofertę pieców, różniących się między sobą dodatkowymi funkcjami, gabarytami oraz sposobem zasilania. Jak wybrać sprzęt, który najlepiej sprawdzi się w naszym lokalu? Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w piec konwekcyjno-parowy? Poznaj rodzaje oraz zastosowanie tego wyjątkowego urządzenia w lokalach gastronomicznych.

Piec konwekcyjno-parowy – poznaj jego unikalne zalety

Komora pieca konwekcyjno-parowego jest skonstruowana w ten sposób, aby utrzymywać stałą temperaturę oraz wysoki poziom wilgotności. Łopatki wentylatora są stale zraszane wodą, która następnie jest przenoszona na grzałkę pieca – w efekcie powstaje para wodna, która rozprzestrzenia się równomiernie we wnętrzu urządzenia. Jak można wykorzystać te wyjątkowe warunki do przyrządzania potraw? Piec konwekcyjno-parowy jest doskonały do:

  • gotowania na parze,
  • blanszowania,
  • grillowania,
  • duszenia,
  • pieczenia,
  • smażenia beztłuszczowego,
  • regenerowania potraw.

Przygotowane w nim dania charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, pięknym kolorem oraz (w przypadku mięs) wyjątkową soczystością. Piec konwekcyjno-parowy jest bardzo często wykorzystywany w lokalach gastronomicznych do odgrzewania (regenerowania) potraw, ponieważ duża zawartość pary w powietrzu zapobiega ich nadmiernemu wysuszaniu. Dzięki temu serwowany posiłek jest smaczny, soczysty i wygląda estetycznie.

Oszczędzaj energię i czas

W piecu konwekcyjno-parowym możemy równocześnie przygotowywać kilka potraw, które mają te same wymagania względem wilgotności i temperatury powietrza, bez obaw, że przenikną się swoimi zapachami. Nie możemy jednak jednocześnie przyrządzać posiłków, które należy przygotowywać w różnych temperaturach. Możliwość przygotowania kilku dań równocześnie to spora oszczędność energii (gazowej lub elektrycznej – w zależności od modelu pieca) i wody oraz czasu pracy kucharzy.

Przyspieszona obróbka termiczna produktów przyrządzanych w piecach konwekcyjno-parowych pozytywnie wpływa na oszczędność surowców – przyjmuje się, że można ograniczyć zużycie tłuszczu w kuchni aż o 95%. Dzięki temu potrawy są zdrowsze, co ma coraz większe znaczenie dla klientów restauracji.

W sprzedaży dostępne są modele pieców zasilanych gazem lub prądem. Urządzenia na gaz są nieco droższe przy zakupie, ale tańsze w eksploatacji. Z kolei elektryczne piece konwekcyjno-parowe są tańsze, ale przy rosnących cenach prądu mogą okazać się droższe w użytkowaniu, ponadto wymagają podłączenia do napięcia trójfazowego. Warto jednak zaznaczyć, że nawet modele zasilane prądem są sprzętem energooszczędnym.

W jakich lokalach gastronomicznych piec konwekcyjno-parowy sprawdzi się najlepiej?

Niezależnie od tego, czy prowadzimy małe bistro, czy dużą restaurację piec konwekcyjno-parowy będzie trafioną inwestycją. To urządzenie umożliwia przygotowanie zdrowych i pysznych potraw, co z kolei wiąże się z zadowoleniem naszych klientów, którzy będą chętnie powracać do naszego lokalu oraz polecać go innym. W dużych restauracjach możemy zainstalować piec o dużej pojemności (nawet 12 sztuk pojemników GN o różnych rozmiarach), który sprawi, że praca kucharzy będzie bardziej wydajna.

Nawet niewielki piec konwekcyjno-parowy jest niezwykle przydatny w małych lokalach gastronomicznych, takich jak piekarnie, sklepy, fast foody, ponieważ z jego pomocą możemy przygotować smaczne bułki, zapiekanki itp.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego?

Sprzęt gastronomiczny zawsze powinien być dobrze przemyślanym wyborem. Warto kierować się opiniami innych, ale przede wszystkim należy przemyśleć, jakie potrzeby ma nasz własny lokal gastronomiczny.

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego należy zastanowić się: jak wielu gości odwiedza nasz lokal, ile jednocześnie musimy podgrzewać dań, jakiego rodzaju potrawy serwujemy klientom? Jeżeli zależy nam na urządzeniu, które będzie przede wszystkim regenerować potrawy, to nie warto inwestować w sprzęt z wieloma funkcjami. Z kolei, jeśli w naszej restauracji menu jest różnorodne to lepiej kupić jedno urządzenie, które będzie w stanie zastąpić wiele innych (tj. piec, grill, frytkownica).

Kolejną kwestią są warunki lokalowe. W przestronnej kuchni dużych rozmiarów piec konwekcyjno-parowy nie będzie utrudniał pracy, ale w mniejszym pomieszczeniu może ograniczać swobodę przemieszczania się kucharzy.

Piec konwekcyjno-parowy jest sprzętem, który rzadko ulega awariom – pod warunkiem, że jest odpowiednio używany. Warto więc dokładnie przeczytać instrukcję obsługi oraz właściwie przygotować personel do pracy z tym urządzeniem. Wiele firm trudniących się sprzedażą profesjonalnego sprzętu gastronomicznego oferuje także szkolenia w zakresie jego obsługi.

Mimo że piec konwekcyjno-parowy to spory wydatek na start, to warto w niego zainwestować. W sprzedaży znajdziemy bogatą ofertę różnych urządzeń, dlatego można wybrać taki model, który najlepiej będzie dopasowany do potrzeb naszego biznesu.

artykuł sponsorowany

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj