W połowie maja w Słupsku na bulwarach nad Słupią ma pojawić się pierwszy punkt gastronomiczny. Będzie to specjalny, modułowy obiekt, który zostanie wydzierżawiony na potrzeby małej gastronomii.
– Mamy nadzieję, że uda się znaleźć najemcę i w połowie maja punkt zacznie funkcjonować. Nie nastawiamy się na zysk, ale na to, żeby to miejsce funkcjonowało. Lokalizacja to teren za pomnikiem Jana Kilińskiego obok nowej toalety publicznej, którą zbudowaliśmy. Myślę, że takie miejsce powinno oferować coś na słodko i coś na słono, raczej nie dania obiadowe – tłumaczyła Krystyna Danilecka-Wojewódzka, prezydent Słupska.
Władze Słupska nie rezygnują ze znalezienia inwestora, który zbuduje obok murów miejskich duży, stały obiekt gastronomiczny. Miasto chce wydzierżawić teren przy bulwarach na trzydzieści lat. Pojawić się też ma druga toaleta publiczna.
Bulwary nad Słupią zrewitalizowano za ponad 30 mln złotych. Prace zakończyły się wiosną ubiegłego roku.
Przemysław Woś/ol