Domowy rosół ze swojskim makaronem, ruchanki, czyli drożdżowe placki z jabłkami i pulki ze śledziem. W sobotę na jarmark przy Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karznicy w gminie Potęgowo zawitały kaszubskie smaki.
Swojskie produkty od lokalnych wystawców, rękodzieło, kaszubski folklor i przede wszystkim charakterystyczna dla regionu kaszubska kuchnia. W sobotę w Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karznicy można było dobrze zjeść.
Domowy rosół z własnym makaronem, kaszanka, pasztety i ściągnęły miłośników kaszubskich kulinariów nawet z Gdyni. Nic dziwnego, bo ruchanki, czyli drożdżowe placki z jabłkami i ferkase – kurczak z ryżem – jak i wszystkie inne potrawy przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich.
– Obok przysmaków kaszubskiej kuchni mamy też jej wariacje – mówi w rozmowie z reporterem Radia Gdańsk Dariusz Narloch z CPPL w Karznicy. – Mowa na przykład o zapiekance z kaszanką.
Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karznicy jarmarki organizuje cyklicznie od niemal czterech lat.
Alek Radomski