Mniszek do oglądania, a nie do gotowania. Przekonuje o tym Michał Konkel

(Fot. Radio Gdańsk/Włodzimierz Raszkiewicz)

W kwietniu na łąkach mamy zatrzęsienie żółtych kwiatów mniszka lekarskiego. Czy warto zrobić z nich syrop? Wiele osób odpowie – oczywiście tak! To jest nawet modne. Innego zdania jest Michał Konkel, fitoterapeuta ze „Słowiańskiego Zielnika”.

Gotując kwiaty mniszka, pozbawiamy je substancji biologicznie czynnych. Otrzymamy słodki syrop, nic więcej. Kwiaty mniszka lepiej degustacyjnie posmakować na surowo. Można też zakisić ich pączki, otrzymując „polskie kapary”.

Michał opowiada również o roślinach, które wiosną możemy wykorzystać do przygotowania kolorowej sałatki i zaprasza do wzięcia udziału w spotkaniach promujących książkę o polskich grzybach leczniczych. Szczegóły można znaleźć >>>TUTAJ.

Posłuchaj audycji:

Włodzimierz Raszkiewicz/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj