Program Konfederacji, początek letniego sezonu i niższe tempo inflacji [PIĄTEK W RADIU GDAŃSK]

Nie dla wprowadzenia w Polsce euro, nowych unijnych podatków i wspólnej polityki migracyjnej, a nawet likwidacja Parlamentu Europejskiego – czy ten program pozwoli Konfederacji na dobry wynik w eurowyborach? Tego dowiemy się w audycji „Gość Dnia Radia Gdańsk”. Gościć będziemy Lidię Perek, przedstawicielkę Konfederacji Korony Polskiej kandydującą w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Rozmowę o godzinie 8:30 poprowadzi Michał Pacześniak.


Jak Gdańsk i Sopot są przygotowane do sezonu? Jak pogodzić interesy mieszkańców i przedsiębiorców, czyli jak samorządy radzą sobie z nocnym hałasem i nielegalnym parkowaniem, a jak starają się zwiększyć bezpieczeństwo? W audycji „Samorządowy Piątek” po godzinie 9:00 porozmawiają o tym Aleksandra Gosk, przewodnicząca Rady Miasta Sopotu z Koalicji dla Sopotu, Karol Ważny, radny Miasta Gdańska z Koalicji Obywatelskiej, oraz Andrzej Skiba, radny Gdańska z Prawa i Sprawiedliwości.


Inflacja w maju zaskoczyła i jest niższa niż spodziewali się ekonomiści. Jak będzie dalej? Co z Zielonym Ładem? Jak pogodzić interesy przedsiębiorców (rolników) i środowiska, w którym żyjemy? Wracają pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości, unieważniono 23 umowy. Koniec postarzania produktów w Unii Europejskiej – czy producenci się na to zgodzą? Jak zareagują konsumenci? Sygnaliści będą chronieni – sejm przyjął ustawę. Co robić, aby nie kojarzyli się z donosicielstwem? Między innymi te tematy w rozmowie z Wojciechem Kodłubańskim, szefem Komisji Rewizyjnej Krajowej Izby Gospodarczej, oraz Stanisławem Szultką, dyrektorem departamentu rozwoju gospodarczego w pomorskim urzędzie marszałkowskim poruszy Iwona Wysocka. Po godzinie 10:00 zapraszamy na audycję „Ludzie i Pieniądze”.


Zbliżający się Dzień Dziecka skłania do zajęcia się tematem dzieci i kulinariów. Relacja ta nie zawsze należy do najprostszych, ale są sposoby, aby zachęcić „młodych” do jedzenia czegoś więcej niż frytki. Jak sprawić, żeby dzieci poznawały nowe smaki? Po godzinie 13:30 opowiedzą o tym: Filip Abraham, kucharz, i ojciec dwóch synów, oraz Maciej Kamiński, pasjonat kuchni hiszpańskiej i restaurator. Na audycję „Gotuj się na Weekend” zaprasza Ewelina Potocka.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj