Dietę bezglutenową jeszcze kilka lat temu wybierały tylko te osoby, które musiały. Dziś mówi się już głośno o modzie, a nawet prawdziwym kulinarnym szale. Jest ona jednym z tematów targów Food To Go w Amber Expo w Gdańsku. Producenci jedzenia pozbawionego glutenu zachwalają jego zdrowotne właściwości – Gluten jest substancją, która nie powinna być przez nas spożywana w zbyt dużych ilościach. Więc myślę, że każdemu, kto normalnie jada go na co dzień, nie zaszkodzi, jeśli na przykład 50 proc. swoich posiłków zje bezglutenowych, mówi Jola Słoma, która wraz z Mirkiem Trymbulakiem przyjechali na targi swoim wegańskim food-truckiem.
– Na naszych produktach jest znak przekreślonego kłosa, co jest gwarantem dla osób na przykład mających celiakię. Mamy tutaj bezglutenowe pierogi, bigos, gnocchi z sosem szpinakowo- serowym, pasztety, a nawet wegański smalczyk, wylicza Trymbulak.
Partnerem targów jest między innymi pierwsza w Polsce firma, która już w 1987 roku zaczęła produkować bezglutenowe pieczywo. Dzisiaj robi nawet pizzę… – Czasowe przejście na dietę bezglutenową ułatwia prowadzenie zdrowego stylu życia i wspomaga układ trawienny, mówi Dorota Biegańska z podpoznańskiej firmy Glutenex.
Piąte Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food To Go potrwają w Amber Expo 5 lutego. Na miejscu odbywają się warsztaty, targi sprzętu kuchennego i degustacja potraw.