Zakaz używania „kopciuchów”, 13. emerytura i koniec igrzysk olimpijskich [PONIEDZIAŁEK W RADIU GDAŃSK]

(Fot. Radio Gdańsk)

Finanse samorządów, sezon turystyczny nad morzem i zakaz używania „kopciuchów”, który będzie obowiązywać od września, między innymi o tym w rozmowie z „Gościem Dnia Radia Gdańsk”. W naszym studiu punktualnie o godzinie 8:30 zagości Hanna Pruchniewska, burmistrz Pucka. Rozmawiać z nią będzie Kuba Kaługa.


Zwrot trzynastych, niepobranych emerytur – jakie są jeszcze propozycje, by Polacy chcieli pracować dłużej? Coraz mniejsza przestrzeń życiowa – w Polsce powstają mniejsze mieszkania. Koniec igrzysk olimpijskich w Paryżu – czy zachęty do walki o medale były wystarczające? O tym w audycji „Ludzie i Pieniądze” mówić będą Przemysław Kitowski, ekspert z WSB Merito Gdańsk, i Adam Protasiuk, wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej Pomorza. Rozmowę tuż po godzinie 10:00 poprowadzi Iwona Wysocka.


Kolejnym bohaterem audycji „Jestem z Pomorza” będzie Marta Polak, dziennikarka, wydawca, autorka dwóch książek z wierszami dla dzieci „Pory roku” oraz „Serce i kwiaty”, fotograf, miłośniczka przyrody i prezes Stowarzyszenia Dobrych Wiadomości. Tuż po godzinie 10:30 porozmawia z nią Anna Rębas.


Drewno, ołów i cyna. To główne składniki. Potem dziesiątki, a nawet setki godzin pracy, szlifowania, cięcia, strugania, wszystko to wykonane w większości ręcznie. Oto przepis na… organy. Kulisy powstawania instrumentu, a warto wspomnieć, że nie ma dwóch takich samych, zdradzają profesor Andrzej Szadejko, organista, kompozytor i dyrygent, oraz budowniczy organów, czyli organmistrz, Szymon Januszkiewicz. Zapraszamy do wysłuchania reportażu Daniela Wojciechowskiego „To czego nie widać”, który emitowany zostanie w audycji „Manufaktura Reportażu” o godzinie 20:12.


Na naszej antenie trwa konkurs „Za co najbardziej kochasz kuchnię azjatycką?”. Jeszcze w poniedziałek i wtorek można wysyłać na nasz numer (603 06 06 06) SMS z odpowiedzią na to pytanie. Rozwiązanie 14 sierpnia po godzinie 9:00. Do wygrania zestaw do przyrządzania potraw azjatyckich.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj