Nawyki i błędy dorosłych w żywieniu młodego człowieka. Posłuchaj rozmowy z dietetykiem

Gościem audycji była dietetyk Martyna Szadzińska. Na naszej antenie mówiła o żywieniu młodego człowieka, o nawykach i błędach, które popełniają dorośli. (fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

W każdą środę, w popołudniowym Studiu Słupsk Radia Gdańsk dyskutujemy o tym, jak wrócić do formy po chorobach i urazach. W audycji „Na zdrowie” nasi goście, lekarze i fizjoterapeuci, odpowiadają na pytania dotyczące najczęstszych dolegliwości, podpowiadają, jak wyleczyć się w domowych warunkach i zachęcają do udziału w nowych, ciekawych projektach.

Gościem audycji była dietetyk Martyna Szadzińska. Na naszej antenie mówiła o żywieniu młodego człowieka, o nawykach i błędach, które popełniają dorośli.

– Z żywieniem dzieci nie jest łatwo i prosto. To o czym należy pamiętać to, że przykład idzie z góry i wyrabianie pewnych nawyków będzie miało pozytywny oddźwięk w przyszłości. Warto więc wprowadzić na stałe wspólne przygotowywanie posiłków i ich jedzenie. Na talerz, na kanapkę kłaść kawałek zielonego – mówi Martyna Szadzińska. – Wprowadźmy też trochę luzu. W naszej kulturze jest zakodowane, że dziecko ma być najedzone, ale przekarmianie od pierwszych dni, dziecko odczuje w przyszłości. Za każdym razem, gdy nagradzamy je słodyczami za zjedzony do końca obiad, sprawiamy, że one to kodują. Ma to krótkie nogi – dodaje.

Posłuchaj rozmowy:

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące sfery medycznej lub jeśli jakieś zagadnienia bywają niejasne – zapraszamy do kontaktu pod adresem mailowym slupsk@radiogdansk.pl lub j.merecka@radiogdansk.pl.

Joanna Merecka-Łotysz/ar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj