Jak bary na Pomorzu oszukiwały klientów, czyli drugie dno afery przyprawowej [LISTA]

Zupa ogórkowa zamiast 1,50 kosztowała ponad 3 złote, krokiety z kapustą i grzybami zamiast 3 zł – ponad 12 zł a szarlotka zamiast 1 zł prawie 4 zł. Cztery bary mleczne na Pomorzu muszą zwrócić fiskusowi prawie trzy miliony złotych dotacji do tanich posiłków.

Urząd Kontroli Skarbowej w Gdańsku poinformował, że nadużycia na Pomorzu dotyczyły czterech sieciowych barów. Reszta z kontrolowanych jadłodajni klientów nie oszukiwała. Proceder polegał na zawyżaniu marży na przyprawy. Chodzi o imbir, goździki, paprykę ostra, kolendrę, kminek, kostkę  warzywną rosołową, majeranek, zioła prowansalskie, proszek do pieczenia, oregano, tymianek, gałkę muszkatołową, tabasco i sodę oczyszczoną.

Kontrola skarbówki wykazała, że część barów próbowała ominąć zapisy o maksymalnej, 30 procentowej marży na dotowane z kasy państwowej posiłki. Sposobem na to były właśnie gigantyczne marże na przyprawy i inne dodatki. Jadłodajnie wyliczały dopuszczalny zysk pomijając przyprawy i dodatki. Taką niepełną kalkulację przedstawiały w skarbówce, wnioskując o państwową dotację. Po jej uzyskaniu bar ponownie ustalał cenę dania, naliczając gigantyczną prowizję na przyprawy. Dzięki temu zarabiał na dotowanych przez państwo posiłkach. Sprawa dotyczy tylko dań jarskich.

(marża powinna we wszystkich przypadkach wynosić 30 procent)

       DANIE I CENA W BARZE                     PRAWIDŁOWA CENA

Zupa ogórkowa 3,26 zł Powinno być 1,55 zł
Zupa fasolowa 3,27 zł Powinno być 0,99 zł
Zupa jarzynowa 3,31 zł Powinno być 1,20 zł
Kapuśniak letni  3,29 zł Powinno być  0,92 zł
Zupa kalafiorowa 3,26 z 1,43 zł
Zupa pieczarkowa 3,27 zł 1,18 zł
Papryka faszerowana 9,28 zł 4,18 zł
Cukinia faszerowana 9,27 zł 5,14 zł
Bakłażan faszerowany 10,74 zł 6,51 zł
Kotleciki warzywno-jajeczne 10,21 zł 4,79 zł
Leczo 8,35zł 3,64 zł
Zupa pomidorowa 3,27 zł 1,18 zł
Rosół 3,25 zł 0,94 zł
Naleśniki ze szpinakiem i serem 10,23 zł 5,85 zł
Krokiety z kapusty z grzybami 12,12 zł 3,38 zł
Szarlotka 3,64 zł 1,03 zł

Ministerstwo Finansów już zmieniło przepisy w sprawie dotacji do posiłków. Zmieniona przez resort finansów lista zawiera 94 pozycje, na poprzedniej było ich 73. Na listę dozwolonych przypraw trafiły m.in. sól, ziele angielskie, oregano, bazylia, kminek, liść laurowy, papryka, kakao i cynamon. Jest też maggi, a także żur w płynie czy kwasek cytrynowy. Nadal nie ma mięsa.

Do tej pory zysk na dotowanym posiłku mógł wynieść tylko 30 procent, teraz limit będzie wynosił 56%. Nowe przepisy będą obowiązywały od 1 kwietnia.

pw/mat

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj