Nie wolno dokarmiać ptaków starym pieczywem – przypominają strażnicy miejscy z gdyńskiego EkoPatrolu. Zimą często dochodzi do zatruć, zwłaszcza u łabędzi i kaczek.
Leonard Wawrzyniak z EkoPatrolu wskazał, że ptaki karmić można tylko naturalnymi produktami. – Zboża, kukurydza, pszenica, słonecznik, proso, płatki owsiane, gotowane warzywa takie jak marchew, ziemniaki i pietruszka to produkty, którymi możemy dokarmiać ptaki. Nie wolno dawać ptakom chleba, szczególnie starego czy spleśniałego. Ptaki chętnie jedzą chleb, a to powoduje zatrucia pokarmowe, często też prowadzi do śmierci – zaznaczył Wawrzyniak.
Ptaki wolno żyjące dokarmiać należy jedynie w wyjątkowych sytuacjach, gdy temperatura poniżej zera utrzymuje się od co najmniej kilku dni oraz gdy zamarzną zbiorniki wodne, co utrudnia ptakom zdobycie pokarmu.
Przypadki chorych lub osłabionych ptaków można zgłaszać, dzwoniąc do straży miejskiej pod numer 986.
Marcin Lange/mk