„Przez żołądek do serca” to propozycja Zagrody Inicjatyw Twórczych i Gospody Spiżarnia w kratę ze Swołowa. Gośćmi w Studiu Słupsk byli Szymon Czajkowski z Centrum Kultury i Biblioteki Gminy Redzikowo oraz Jacek Przybysz z Gospody.
– Większość działań proponowanych przez Zagrodę Inicjatyw Twórczych skupia się głównie na sezonie letnim, zastanawialiśmy się jak ożywić odrobinę naszą przestrzeń poza ciepłymi wiosenno-letnimi miesiącami. To nowa propozycja, kolacji, które połączą smaki z historią, które nie będą oczywiste i przyniosą wiele przyjemności – mówi Szymon Czajkowski.
– Będzie smacznie i rozgrzewająco. Serwowane będą naturalne afrodyzjaki i potrawy dobre na serce jak zupa krem z białych warzyw, czyli selera, pietruszki i gruszki, będzie makaron z wędzonym łososiem a na deser czekoladowy mus – zachęca Jacek Przybysz. – Podczas wieczoru opowiemy o tajnikach przygotowania potraw i historii tego święta. Będzie to więc uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla serca, zarówno w sensie dosłownym, jak i symbolicznym – dodaje.
Posłuchaj:
Joanna Merecka-Łotysz/ar





