Dlaczego żywienie w chorobie ma znaczenie?

Coraz częściej mówi się o tym, że odpowiednie odżywienie chorego to klucz do szybszego zdrowienia. Dlatego jeśli pacjent nie ma apetytu, warto znaleźć sposób na dostarczenie mu odpowiednich witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozwoli to na przyspieszenie procesów regeneracyjnych, wesprze funkcje układu immunologicznego i zapobiegnie dalszemu osłabieniu organizmu.

Dlaczego odpowiednie żywienie w chorobie przyspiesza proces zdrowienia?

Pacjenci, ze względu na swój stan zdrowia, pobyt w szpitalu i rozłąkę z najbliższymi, a także spadek nastroju związany z trudną sytuacją, w której się znaleźli, często cierpią na brak apetytu. Niedostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych dodatkowo pogarsza ich stan i utrudnia proces zdrowienia. Dlaczego zbilansowane posiłki mają dla nich tak ogromne znaczenie?

  • Stanowią wsparcie dla układu immunologicznego– białko, witaminy A, C, D oraz cynk, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Odpowiednia dieta wspiera produkcję przeciwciał i komórek odpornościowych, co pozwala organizmowi skuteczniej zwalczać infekcje i stany zapalne.
  • Przyspieszają regenerację tkanek-  białko i aminokwasy są budulcem dla regenerujących się komórek. Niedobór tych składników spowalnia gojenie ran oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Dieta wysokobiałkowa rekomendowana jest dla wielu pacjentów, ale warunkiem jej wprowadzenia są właściwie funkcjonujące nerki.
  • Pozwalają utrzymać masę mięśniową- podczas choroby organizm zużywa więcej energii, co może prowadzić do rozpadu tkanki mięśniowej. Zapobieganie utraty masy mięśniowej ma ogromne znaczenie dla późniejszej rekonwalescencji.
  • Pomaga regulować metabolizm– chodzi zarówno o regulację wypróżniania, dla lepszego komfortu, jak również wspomaganie metabolizmu cukrów, białek i tłuszczy.

Wpływ niedożywienia na organizm pacjenta

Brak odpowiedniego odżywienia chorego może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, pogarszać rokowania i wydłużać proces zdrowienia. Jak niedożywienie pacjenta może wpływać na jego chorobę?

  • Niedożywiony organizm nie ma sił do walki z chorobą, na skutek osłabienia układu odpornościowego.
  • Wydłuża się okres rekonwalescencji po chorobie. Tkanki goją się dłużej, co może skutkować szeregiem powikłań.
  • Znacznie pogarsza się zdrowie psychiczne pacjenta. Niedożywienie może wywoływać depresję, osłabienie koncentracji i uczucie bezsilności, co dodatkowo utrudnia powrót do formy.
  • Zwiększa się ryzyko groźnych dla zdrowia, a niekiedy zagrażających życiu powikłań.

Nic dziwnego, że podkreśla się, że osoby niedożywione mają utrudnioną walkę z chorobą. Zmniejszają się u nich zdolności adaptacyjne organizmu. Niedożywiony organizm ma ograniczone zasoby energetyczne i składniki odżywcze, przez co trudniej mu walczyć ze stresem wywołanym chorobą. Dodatkowo brak odpowiednich aminokwasów uniemożliwia skuteczną regenerację uszkodzonych narządów i tkanek, a tym samym konieczność hospitalizacji w tej grupie pacjentów jest znacznie większa i wydłuża się czas ich leczenia oraz powrotu do formy.

Grupą pacjentów szczególnie narażoną na niedożywienie związane z chorobą są osoby zmagające się z nowotworami. Często znaczna, niecelowa utrata masy jest jednym z objawów świadczącym o rozwoju choroby onkologicznej. Nowotwór znacznie przyspiesza metabolizm, prowadzi do utraty masy mięśniowej i tkanki tłuszczowej. Dlatego ciało osoby chorej na raka staje się niemal wysuszone. Apetyt opuszcza pacjentów również na skutek leczenia. Chemio- i radioterapii towarzyszą również nudności, wymioty, biegunka, co dodatkowo utrudnia utrzymanie odpowiedniego żywienia. Niektóre lokalizacje nowotworów dodatkowo uniemożliwiają przyjmowanie pokarmów, m.in. rak żołądka, przełyku, jelit. Należy wziąć pod uwagę, że chory onkologicznie ma zwiększone zapotrzebowanie na białko. Nowotwór wywołuje przewlekły stan zapalny, co nasila katabolizm białek i zwiększa zapotrzebowanie na energię. Taki stan z kolei prowadzi do osłabienia organizmu.

Składniki szczególnie ważne dla osoby walczącej z chorobą

Ważne, aby podczas choroby dostarczać pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a dodatkowo witamin i minerałów wspierających jego organizm. Jak podaje Zespół Ekspertów Apteki Dla Rodziny niektóre składniki pełnią szczególną rolę w walce z chorobą. Są to m.in.

  • Aminokwasy i białko- dieta bogata w białko zapewnia właściwą regenerację uszkodzonych tkanek,
  • Kwasy omega-3- działają przeciwzapalnie, a ich szczególną rolą podkreśla się w kontekście chorych onkologicznie, w przypadku których przyczyniają się one do zmniejszenia jadłowstrętu, poprawy apetytu czy też stabilizacji beztłuszczowej masy ciała,
  • Witamina D- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • Witaminy C, E oraz inne składniki o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, ponieważ toczący się stan zapalny w organizmie, generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników tlenowych.

Odpowiednie odżywianie chorego ma ogromne znaczenie dla skutecznego leczenia i szybszego powrotu do zdrowia. Właściwa dieta wspiera funkcje układu odpornościowego, przyspiesza regenerację tkanek i zapobiega powikłaniom. Niedożywienie znacznie utrudnia walkę z chorobą, szczególnie u pacjentów onkologicznych, u których ze względu na samą chorobę i prowadzone leczenie, stanowi ono częsty problem. Wsparcie dietetyczne powinno stanowić element każdej terapii, zapewniając organizmowi niezbędne zasoby do walki z chorobą.

artykuł sponsorowany

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj