Chorizo zamiast klasycznego dżemu. Tczewska kawiarnia przygotowała nietypowe pączki

Pączek z chorizo (fot. Radio Gdańsk/Filip Jędruch)

Niespotykane nadzienia, pieczenie zamiast smażenia czy eksperymenty z ciastem. Cukiernicy i piekarze prześcigają się w pomysłach na wypieki. Społeczna kawiarnia z Tczewa przygotowała między innymi autorskie pączki chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą.

Jak opowiadała Emilia Garska z jednej z tczewskich kawiarni, ceni się tam klasykę, ale pracownicy starają się też eksperymentować.

– Specjalnie dla osób, które z deserów najbardziej lubią karkówkę i pasztet, stworzyliśmy pączka z dżemem z chorizo. To słono-słodka propozycja. Pączek jest pieczony z brioszkowego ciasta, więc otoczka jest delikatnie słodka, ale nie bardzo. Środek to słodko-kwaśna, słodko-ostra konfitura z kiełbasy chorizo. Dodatkowo pączek jest pokryty karmelem, prażoną cebulką i ziarnami sezamu – opisała.

Tczewski pączek z chorizo podawany jest z sosem majonezowym z kimchi, czyli azjatyckim, pikantnym odpowiednikiem kiszonej kapusty.

PĄCZKI Z RYBNYM KARMELEM 

Poza eksperymentami we własnym wydaniu, pracownicy śledzą także różne trendy: te pomorskie, ale też ogólnopolskie.

– Śledzimy też to, co jest bardzo nietypowe. Można zjeść na przykład pączka z rybnym karmelem. Myślę, że to bardzo dobre połączenie. Jeśli mamy słony karmel, popularny staje się też karmel z pastą miso. To pasta z fermentowanej soi, która jest ładunkiem wszystkich smaków, które odczuwamy, czyli tzw. smaku umami. Podejrzewam, że karmel rybny jest tworzony z wykorzystaniem sosu rybnego, który też jest nośnikiem takiego smaku – tłumaczyła.

Wśród niespotykanych propozycji w Polsce pojawiły się także pączko-burgery czy pączek z paprykarzem.

Czytaj także:

Filip Jędruch/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj