Ogrodniczka w Radiu Gdańsk: Liczy się zasada – odpowiednia roślina w odpowiednim miejscu

– Jeżeli działka jest sucha, nasłoneczniona, mocno wystawiona na wiatr, to musimy wybrać rośliny, które są naprawdę twarde. Najczęściej mają one takie malutkie włoski, które służą do magazynowania jak największych ilości wody, mówiła na antenie Radia Gdańsk ogrodniczka Katarzyna Bellingham. Rozmawiając z Beatą Szewczyk ekspert wspomniała o sposobach na oszczędzanie wody podczas podlewania ogrodu. Podkreśliła, że istotne znaczenie w tej kwestii ma dobór odpowiednich roślin. – W miejscach nasłonecznionych nie powinniśmy sadzić roślin bagiennych. W każdy, cieplejszy dzień będą one opadnięte. My oczywiście będziemy podlewać je kilka razy dziennie, ale to marnotrawstwo wody i energii. Rośliną świetnie rosnącą na suchej ziemi jest lawenda, która nie wymaga dużego nawodnienia, tłumaczyła.

W Radiu Gdańsk Katarzyna Bellingham mówiła o ogrodach w centrach miast i o tym, że są one bardzo trudne w utrzymaniu. Głównym powodem jest zbyt duża przepuszczalność ziemi. – Piasek możemy zmienić za pomocą dobrze przekompostowanego obornika, czyli materii organicznej. Dzięki temu ziemia będzie gęstsza i gdy ją weźmiemy w rękę, to nie rozsypie się jak piasek. Na Kaszubach też mieliśmy ten problem. Na szczęście udało się wykorzystać torf wykopany z oczyszczanego stawu, opowiadała Katarzyna Bellingham.

Ekspertka mówiła również o jadalnych kwiatach. Lista roślin, które możemy jeść jest bardzo szeroka. Na całym świecie zapanowała moda na zbieranie i jedzenie roślin. – Ludzie idą w gąszcze i zbierają co się da. To zmiana, bo jesteśmy pokoleniem supermarketowym i często zapominamy o tym, że nasi przodkowie jedli to, co znaleźli na zewnątrz. Dla amatorów zbieractwa polecam kwiaty czarnego bzu. Nadają się do robienia wspaniałych soków. Kwiaty akacji za to, smakują świetnie zapiekane w cieście. Trzeba jednak uważać. Dużo roślin jest jadalnych, ale w dużych ilościach mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, żeby zgłębić temat i dowiedzieć się, czy konkretny kwiat nie będzie dla nas trujący.

Posłuchaj całej audycji:

mili/mmt

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj