Pogarsza się jakość lodów w punktach gastronomicznych na Pomorzu. „To niepokojące zjawisko”

Anna Obuchowska (Fot. Radio Gdańsk/Adrian Kasprzycki)

Poprawia się jakość tłuszczów, ale pogarsza jakość lodów w sezonowych punktach gastronomicznych w województwie pomorskim – mówiła w Radiu Gdańsk Anna Obuchowska, Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny i dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Sanepid latem regularnie kontroluje restauracje i kawiarnie. Jak przyznała Anna Obuchowska, w poprzednich latach kontrole lodziarni były niepokojące.

– W 2024 roku na 447 próbek, w 120 próbkach stwierdziliśmy nadmierną liczbę drobnoustrojów z grupy Enterobacteriaceae, których tam nie powinno być. W 2023 roku na 316 próbek było to 120. To zjawisko jest niepokojące, dlatego badamy ich coraz więcej. Przede wszystkim jednak próbujemy edukować, bo nie ma innej drogi. Tutaj moja prośba do państwa, że jeżeli cokolwiek budzi wątpliwość higieniczną, jeżeli wchodzimy do punktu usługowego i widzimy, że higiena nie jest zadowalająca, to po prostu tam nie kupujmy – apelowała.

Pierwsze kontrole inspektorów były w majówkę. Nie było zastrzeżeń do pracy lokali gastronomicznych.

Z Anną Obuchowską rozmawiał Kuba Kaługa. Posłuchaj:

js/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj