Jak nie marnować jedzenia? O tych trikach pamiętaj

(fot. mat. sponsorowane)

Problem marnotrawstwa żywności dotyczy wielu ludzi na całym świecie. Tylko w naszym kraju do koszy trafia kilka mln ton żywności rocznie. Niestety, duża część pochodzi z naszych gospodarstw domowych. Ogromne ilości jedzenia lądują w koszu – mimo że często wciąż nadaje się do spożycia. Przestań marnować zawartość lodówki! Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać produkty spożywcze i wykorzystać ponownie żywność.

Dlaczego marnujemy żywność?

Najczęstszym powodem marnowania jedzenia jest brak kontroli podczas zakupów. W naszym koszyku często lądują produkty, na które mamy chwilową ochotę. Później wrzucamy je do lodówki i zapominamy – do tego stopnia, że tracą termin przydatności do spożycia lub robią się nieświeże. W efekcie wiele produktów nie trafia na nasze talerze, a ląduje w koszu.

Dlaczego tak duża ilość jedzenia zamiast np. do lodówek społecznych trafia do śmietnika?

  • Kupujemy za dużo, przez co jedzenie ulega przeterminowaniu.

  • Nie wiemy, jak właściwie przechowywać żywność.

  • Nie potrafimy wykorzystać resztek jedzenia np. po gotowaniu.

  • Nie sprawdzamy dat ważności – wówczas nie wiemy, kiedy najlepiej spożyć produkt.

Skala problemu jest gigantyczna. Według dostępnych w Internecie danych każdego dnia w samych sklepach i restauracjach marnuje się nawet… 5 ton żywności. Statystyki są przerażające. Żywności w Polsce nie brakuje – mimo to każdego roku kilka milionów ton żywności ląduje w koszu na śmieci. Tych, które pochodzą z naszych lodówek i szafek.

Żyjemy w szalonych czasach. Każdy pędzi i nie zawsze mamy czas na planowanie posiłków, zwłaszcza zgodnie z filozofią zero waste i less waste. W takiej sytuacji rozwiązaniem może być dieta pudełkowa Gdańsk. Wówczas każdy posiłek przyrządzony zostanie zgodnie z zapotrzebowaniem. Wbrew pozorom w ten prosty sposób można oszczędzić pieniądze. Te, które wraz z marnowanym jedzeniem trafiają do śmietnika.

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Proste sposoby

Każdy z nas może ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach i sposobach.

  1. Sprawdzaj daty ważności – wtedy będziesz wiedzieć, które produkty spożyć w pierwszej kolejności.

  2. Planuj posiłki – przed wyprawą do sklepu przygotuj listę produktów. Przejrzyj zawartość lodówki, aby się nie dublować.

  3. Staraj się mrozić jedzenie – jeśli masz wolne miejsce w zamrażarce, możesz schować do niej np. nadmiar mięsa, warzyw czy chleba.

  4. Przechowuj żywność prawidłowo – niektóre produkty lepiej trzymać w chłodnych, inne w suchych miejscach.

  5. Gotuj z resztek – nie wyrzucaj jedzenia, tylko wykorzystaj je ponownie. Z resztek można przyrządzić np. pyszną sałatkę, sytą zupę czy odżywczą zapiekankę.

Takie podejście do żywności pozwala uniknąć niepotrzebnych wydatków. W dodatku wspiera ideę zero waste.

Jak wykorzystać resztki? Kuchnia zero waste

Ograniczanie marnowania żywności nie jest wyłącznie modą, ale też skutecznym sposobem na zwiększenie troski o środowisko. Warto wykorzystywać resztki jedzenia, które większość z nas wyrzuca do kosza – można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy.

Przepisy na dania z resztek są bardzo proste. Trzeba też pamiętać o zastosowaniu pojedynczych produktów – okazują się wielowymiarowe w kuchni.

  • Resztki mięsa można dodać do sosu lub wykorzystać jako farsz do pierogów.

  • Czerstwe pieczywo można zamienić w grzanki lub zrobić domową bułkę tartą.

  • Nadmiar makaronu lub kaszy wykorzystać można w zapiekance lub sałatce.

  • Z przejrzałych warzyw i owoców można przyrządzić odżywcze koktajle lub przetwory.

Jak przechowywać żywność? Sprawdź, zanim wyrzucisz!

Zanim zupełnie niepotrzebnie część jedzenia wyląduje w koszu, sprawdź, jak wygląda prawidłowe przechowywanie żywności. W ten sposób dłużej nacieszysz się wartościami odżywczymi i dłuższą świeżością jedzenia.

  • Przechowuj wędliny i sery osobno, np. w plastikowych, zamkniętych pojemniczkach.

  • Zamrażaj porcje, które w najbliższym czasie nie zostaną zjedzone.

  • Kontroluj świeżość w lodówce i kolejność używanych produktów.

  • Sprawdzaj temperaturę lodówki – powinna wynosić ok. 4°C.

Dzięki zastosowaniu wszystkich porad nauczysz się wykorzystywać produkty do końca. W końcu przestaniesz traktować je jak odpadki! Pamiętaj, że nawet drobne zmiany sprawią, że mniej jedzenia wyląduje w koszu.

artykuł sponsorowany

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj