Problem marnotrawstwa żywności dotyczy wielu ludzi na całym świecie. Tylko w naszym kraju do koszy trafia kilka mln ton żywności rocznie. Niestety, duża część pochodzi z naszych gospodarstw domowych. Ogromne ilości jedzenia lądują w koszu – mimo że często wciąż nadaje się do spożycia. Przestań marnować zawartość lodówki! Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać produkty spożywcze i wykorzystać ponownie żywność.
Dlaczego marnujemy żywność?
Najczęstszym powodem marnowania jedzenia jest brak kontroli podczas zakupów. W naszym koszyku często lądują produkty, na które mamy chwilową ochotę. Później wrzucamy je do lodówki i zapominamy – do tego stopnia, że tracą termin przydatności do spożycia lub robią się nieświeże. W efekcie wiele produktów nie trafia na nasze talerze, a ląduje w koszu.
Dlaczego tak duża ilość jedzenia zamiast np. do lodówek społecznych trafia do śmietnika?
-
Kupujemy za dużo, przez co jedzenie ulega przeterminowaniu.
-
Nie wiemy, jak właściwie przechowywać żywność.
-
Nie potrafimy wykorzystać resztek jedzenia np. po gotowaniu.
-
Nie sprawdzamy dat ważności – wówczas nie wiemy, kiedy najlepiej spożyć produkt.
Skala problemu jest gigantyczna. Według dostępnych w Internecie danych każdego dnia w samych sklepach i restauracjach marnuje się nawet… 5 ton żywności. Statystyki są przerażające. Żywności w Polsce nie brakuje – mimo to każdego roku kilka milionów ton żywności ląduje w koszu na śmieci. Tych, które pochodzą z naszych lodówek i szafek.
Żyjemy w szalonych czasach. Każdy pędzi i nie zawsze mamy czas na planowanie posiłków, zwłaszcza zgodnie z filozofią zero waste i less waste. W takiej sytuacji rozwiązaniem może być dieta pudełkowa Gdańsk. Wówczas każdy posiłek przyrządzony zostanie zgodnie z zapotrzebowaniem. Wbrew pozorom w ten prosty sposób można oszczędzić pieniądze. Te, które wraz z marnowanym jedzeniem trafiają do śmietnika.
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Proste sposoby
Każdy z nas może ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach i sposobach.
-
Sprawdzaj daty ważności – wtedy będziesz wiedzieć, które produkty spożyć w pierwszej kolejności.
-
Planuj posiłki – przed wyprawą do sklepu przygotuj listę produktów. Przejrzyj zawartość lodówki, aby się nie dublować.
-
Staraj się mrozić jedzenie – jeśli masz wolne miejsce w zamrażarce, możesz schować do niej np. nadmiar mięsa, warzyw czy chleba.
-
Przechowuj żywność prawidłowo – niektóre produkty lepiej trzymać w chłodnych, inne w suchych miejscach.
-
Gotuj z resztek – nie wyrzucaj jedzenia, tylko wykorzystaj je ponownie. Z resztek można przyrządzić np. pyszną sałatkę, sytą zupę czy odżywczą zapiekankę.
Takie podejście do żywności pozwala uniknąć niepotrzebnych wydatków. W dodatku wspiera ideę zero waste.
Jak wykorzystać resztki? Kuchnia zero waste
Ograniczanie marnowania żywności nie jest wyłącznie modą, ale też skutecznym sposobem na zwiększenie troski o środowisko. Warto wykorzystywać resztki jedzenia, które większość z nas wyrzuca do kosza – można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy.
Przepisy na dania z resztek są bardzo proste. Trzeba też pamiętać o zastosowaniu pojedynczych produktów – okazują się wielowymiarowe w kuchni.
-
Resztki mięsa można dodać do sosu lub wykorzystać jako farsz do pierogów.
-
Czerstwe pieczywo można zamienić w grzanki lub zrobić domową bułkę tartą.
-
Nadmiar makaronu lub kaszy wykorzystać można w zapiekance lub sałatce.
-
Z przejrzałych warzyw i owoców można przyrządzić odżywcze koktajle lub przetwory.
Jak przechowywać żywność? Sprawdź, zanim wyrzucisz!
Zanim zupełnie niepotrzebnie część jedzenia wyląduje w koszu, sprawdź, jak wygląda prawidłowe przechowywanie żywności. W ten sposób dłużej nacieszysz się wartościami odżywczymi i dłuższą świeżością jedzenia.
-
Przechowuj wędliny i sery osobno, np. w plastikowych, zamkniętych pojemniczkach.
-
Zamrażaj porcje, które w najbliższym czasie nie zostaną zjedzone.
-
Kontroluj świeżość w lodówce i kolejność używanych produktów.
-
Sprawdzaj temperaturę lodówki – powinna wynosić ok. 4°C.
Dzięki zastosowaniu wszystkich porad nauczysz się wykorzystywać produkty do końca. W końcu przestaniesz traktować je jak odpadki! Pamiętaj, że nawet drobne zmiany sprawią, że mniej jedzenia wyląduje w koszu.
artykuł sponsorowany





