Stowarzyszenie Horyzont wspiera lokalne społeczności w Słupsku i regionie. Realizuje różnorodne projekty aktywizujące, także osoby wykluczone społecznie. Edukuje, pomaga seniorom i działa na rzecz szeroko pojętej ekologii. Od kilku lat stowarzyszenie prowadzi słupską Jadłodzielnię. Gościem Joanny Mereckiej-Łotysz jest Monika Zenik-Krupień ze Stowarzyszenia Horyzont.
– Zasada działania Jadłodzielni jest prosta – mówi Monika Zenik-Krupień. – Zamiast wyrzucać, można podzielić się jedzeniem z potrzebującymi. Jeśli na święta przygotowaliśmy za dużo potraw, warto nadmiar zawieźć do społecznych lodówek, które funkcjonują w okolicy. Przynosić można wszystko z wyjątkiem świeżych jaj, surowego mięsa i alkoholu. Z Jadłodzielni na stałe korzysta około stu osób. Taki punkt wsparcia żywnością znajduje się m.in. przy Centrum Integracji Społecznej w Słupsku – dodaje.
Posłuchaj rozmowy:
Lodówka społeczna czynna jest 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Mieści się przy ulicy Jaracza 9 w Słupsku.
Joanna Merecka-Łotysz/mp





