Andrzej Wrzoskiewicz pokazuje jak wyrabia się doskonałe lody. fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz
Jakie smaki można dostać u Andrzeja Wrzoskiewicza. Jak się okazuje, nie tylko typowe słodkie. Prowadząc lodziarnię, Wrzoskiewicz próbował robić już lody z warzyw m.in. z buraczków z cebulką czy ogórków. – Smak lodów ogórkowych z koprem trzeba odpowiednio zbilansować. Nie robimy takich smaków jednak za często, bo jest na nie ograniczone grono chętnych. Większość klientów wybiera jednak te klasyczne – czekoladowe lub ciasteczkowe.
A jak jeść lody, by jak najlepiej odczuwać smak? Najlepiej zdecydować się na dwa smaki, a na górę wybrać ten mocniejszy, bardziej intensywny. – Jeśli je nieodpowiednio zmieszamy, to robi się misz-masz.
Wrzoskiewicz tłumaczy też, że stanie za ladą przypomina kupowanie kilkadziesiąt lat temu. – Kontakt z klientem jest bardzo ważny. Można z nim porozmawiać, wysłuchać uwag. A klient może zdecydować się na dany produkt dopiero po degustacji.
fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz