Kawałek Świata i Herbata



szlem - logo
Kawałek Świata i Herbata

Piotr Zatorski – warto wrócić do brydża, to logika i psychologia

Piotr Zatorski liczy na to, że brydż w Polsce odrodzi się i podobnie jak planszówki zacznie przeżywać drugą młodość. Mistrz Polski jest współzałożycielem Szkoły Brydża SZLEM w Gdańsku. Marzy mu się, żeby było tak jak w Anglii, skąd zresztą pochodzi gra i gdzie istnieje ponad 600 działających klubów brydżowych.

wyłącz hejt - plakat
Kawałek Świata i Herbata

Wyłącz hejt – nieźle kręcą u Salezjanów

WYŁĄCZ HEJT to naprawdę dobry film, mówi dziennikarz Radia Gdańsk Włodek Raszkiewicz. Ma w sobie jakiś trafny przekaz, przemawia prawdziwością i zostaje w pamięci. Twarze młodych ludzi w zbliżeniu. Grymasy, uśmiechy, poszeptywania do siebie oświetlane tylko ekranami komputerów. Tak wygląda klimat miejsc, w których dochodzi do współczesnych spotkań między ludźmi. Realizm, aż do bólu oddający świat wirtualnych mediów społecznościowych.

vr one 1
Kawałek Świata i Herbata

VR ONE – porozglądaj się po wirtualnym świecie

Dla dziennikarza Radia Gdańsk to był dość bogaty dzień. Najpierw w górach pojeździł kolejką nad przepaściami, potem paralotnią polatał nad Sopotem i na koniec odwiedziłem swój nowy 100 metrowy apartament w lofcie. Królewskie życie? Nie, to tylko wirtualna rzeczywistość.

Włodek Raszkiewicz
Kawałek Świata i Herbata

Tomek Bergmann – alternatywna głowa pełna gwiazd

Tomka Bergmanna trudno jednoznacznie określić. Można powiedzieć o nim muzyk, video-performer, filmowiec, fotograf. Działa w dwóch światach. Alternatywnym, a tym samym niszowym i jednocześnie masowej popkultury. Obie formy artystycznego życia dostarczają mu ogrom satysfakcji.

Karolina Żuk – jedz do woli i chudnij

– Można schudnąć bez restrykcyjnej diety i forsownych ćwiczeń – odważnie twierdzi Karolina Żuk. Coach z Norwegii przyznaje, że przetestowała na sobie dziesiątki diet cud. Zawsze było tak samo. Najpierw euforia, potem efekt jojo i następna walka z kilogramami.

food truck 1
Kawałek Świata i Herbata

Jola Słoma, Mirek Trymbulak i wigilijny food truck

Ryba po grecku jest bez ryby, kutia jest bez pszenicy, grzane wino bezalkoholowe. Jola Słoma i Mirek Trymbulak uwijają się jak w ukropie. To premierowy dzień funkcjonowania ich food trucka. Pierwszego samochodu z jedzeniem wegańskim i bezglutenowym w Trójmieście.

Ostoja – rozmowy przy reanimacji łabędzia

Dlaczego jemy indyki, a nie jemy łabędzi? Psy wyprowadzamy na spacer, świniaki hodujemy w ciasnych boksach? Dlaczego jedne zwierzęta są przez ludzi hołubione, inne traktujemy konsumpcyjnie? Pytania co najmniej nierozsądne, mogą być nawet uznane za po prostu głupie. Ale w sumie dlaczego nie pofilozofować na ten temat.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj