Artyści: Przemiana Iwony Zając
Być artystą – zawód czy pasja? Radości i zwątpienia, przywileje i przekleństwa bycia artystą są motywem cyklu dokumentów Małgorzaty Żerwe.
Być artystą – zawód czy pasja? Radości i zwątpienia, przywileje i przekleństwa bycia artystą są motywem cyklu dokumentów Małgorzaty Żerwe.
Ta audycja została nagrana w gdańskiej Kawiarence Retro. Do tego lokalu najczęściej zaprasza swoich gości Ewa Kowalska założycielka portalu miłośników miasta iBedeker. Oprócz sympatycznej atmosfery powód jest prosty, tu można kupić ciasto oznaczone jako bezglutenowe. Dieta bezglutenowa stała się obecnie dość modna jako tajna broń i sposób na odchudzanie i witalność celebrytów. Dla Ewy Kowalskiej jedzenie pozbawione
Europa Zachodnia nie rozumie co dzieje się na wschodzie i myślę, że to jest powód, dlaczego Unia Europejska tak późno zareagowała na kryzys na . W listopadzie tylko jeden dziennik z europejskiej prasy czytanej przez eurokratów zaczął pisać o tym co dzieje się na Ukrainie, powiedziała Beata Płomecka.
Dziewczyna z Kaszub robi karierę. W Klëce usłyszycie co śpiewała u Kuby
Żeglowanie dla Krzysztofa Zawalskiego było koniecznością, zgodnie ze starą łacińską maksymą Navigare necesse est. Te słowa dyrektor Narodowego Centrum Żeglarstwa w Górkach Zachodnich lubił powtarzać i dodawał, że druga część maksymy brzmi już mniej optymistycznie nie tylko dla żeglarzy: Vivere non est necesse, czyli „życie koniecznością nie jest”.
Audycja to spotkanie z rekonstruktorami ze Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Gloria-Viktoria. Odtwarzają okres pruski i rzeczywistość 5 Pułku Grenadierów im. Króla Fryderyka I (Ostpreußisches Grenadier-Regiment „König Friedrich I” Nr. 5. Niewiele osób wie, że to wojsko stacjonowało w obecnym budynku Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. Tak jak niewiele osób wie, że w 1914 roku odbyła się kolejna wielka bitwa pod Grunwaldem w której uczestniczyły wojska Cesarstwa Niemieckiego i Rosji.
– Bez potwierdzenia naukowego nie możemy mówić o komercyjnym wydobyciu gazu łupkowego w regionie. Potrzebujemy około trzech, czterech lat na poznanie potencjału wydobywczego, powiedziała Małgorzata Klawiter-Piwowarska.