Audycje



Silva rerum, czyli w staropolskim ogrodzie rzeczy

Za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa. Opowieść o czasach saskich

Jak to możliwe, że 90 lat po zwycięstwie Polski pod Wiedniem doszło do pierwszego rozbioru Polski? Gdy czyta się podręczniki, właściwie trudno powiedzieć, jak to było, bo często przeskakuje się tzw. czasy saskie.

Nad rozlewiskiem

Żeby złowić bursztyn, trzeba się postarać. Rozmawiamy o złocie Bałtyku

Będąc w Stegnie można przeżyć prawdziwą gorączkę złota… Złota Bałtyku oczywiście. W audycji „Nad rozlewiskiem” mówiliśmy o rybakach bursztynu. Do Stegny zabrał nas Mateusz Czerwiński. Poprzedni Następny Żeby złowić bursztyn, trzeba się naprawdę postarać. Przede wszystkim trzeba trafić w odpowiednie okienko pogodowe: musi być wietrznie i zimno. Jest też kilka innych zasad, które podczas spaceru brzegiem Bałtyku

Magazyn Ekologiczny

Dywanowe naloty ptaków na Górze Pirat i zaproszenie na piknik

Mierzeja Wiślana to jeden z najważniejszych ptasich korytarzy migracyjnych w Europie. Jesienią zwierzęta potrafią lecieć tu grupami liczącymi setki tysięcy osobników. O fenomenie wędrówek w „Magazynie Ekologicznym” opowiada Samuel Sosnowski, ornitolog ze Stowarzyszenia Drapolicz. 

Gotuj Się Na Weekend

Razem z Bożeną Samburską wspominamy słodycze z dawnych lat

Przez lata prowadziła sklep z artykułami kolonialnymi na Hali Targowej w Gdyni. Boks nr 36, tak zwany Szafran, był ulubionym miejscem słodkich zakupów nie tylko gdynian. Zakupić tu można było słodkości m.in. z NRD, RFN, Czechosłowacji, Węgier, ZSRR czy USA. O słodyczach z dawnych lat na naszej antenie opowiedziała Bożena Samburska.

Świat Nowych Mediów

Hejt w Internecie trwa 24 godziny. Co czuje hejtowany i hejtujący? Jak walczyć z takimi zachowaniami?

W kolejnym spotkaniu spod znaku „Świata Nowych Mediów” podjęliśmy palący temat hejtu w Internecie. Jak się okazuje, dotyczy on coraz młodszych dzieci i często wychodzi poza szkołę. Przyglądamy się jego wpływowi na młodzież i społeczności szkolne. Gościmy Karolinę Rosińską, prezeskę Fundacji UNIQA. Mówimy o skali zjawiska oraz o tym, dlaczego hejt tak łatwo rozwija się w środowisku internetowym.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj