WWF zachęca – mądrze kupuj ryby – na co dzień i od święta

ryby 1

WWF Polska tradycyjnie już przygotował przedświąteczne warsztaty gotowania, promujące odpowiedzialną konsumpcję ryb. Gotował Sławek Gutowski, znakomity kucharz, który pracował w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Uczył jak przygotować ciekawe świąteczne danie rybne wykorzystując ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł. Eksperci WWF opowiadali o tym jak doprowadziliśmy zasoby ryb do krytycznego stanu.

W Polsce, najwięcej ryb spożywamy właśnie w grudniu. Jest to ważny czas, aby mówić o zrównoważonym rybołówstwie, zwłaszcza, że rok 2020 jest objęty całkowitym zakazem połowu dorsza – uważają działacze WWF Polska i stąd idea warsztatów.  Czy także w tym roku możemy spokojnie przygotować śledzia? Czy dorsz będzie na naszych talerzach za kilka lat? Jeśli nie zmienimy sposobu w jaki korzystamy z żywych zasobów mórz i oceanów, za 40 lat możemy nie mieć takiej możliwości – te i inne kwestie były poruszane przy stole zastawionym potrawami rybnymi w wykonaniu Sławka Gutowskiego.

WWF propaguje odpowiedzialne zakupy ryb. Organizacja stworzyła poradnik dla konsumenta.

Naukowcy od lat obserwują narastający problem przełowienia – nadmiernej eksploatacji ryb i organizmów morskich. Obecnie, ponad 90% wszystkich zbadanych dzikich stad ryb na świecie jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Oznacza to, że mogą one stracić zdolność utrzymania stada na poziomie umożliwiającym przetrwanie.

JAK DO TEGO DOSZŁO?

Poławiamy ogromne ilości ryb i organizmów morskich dzięki coraz bardziej zaawansowanej i nowoczesnej flocie rybackiej, a politycy nadal ustalają zbyt wysokie limity połowowe, często wbrew jasnym rekomendacjom naukowców. Problemem są też nielegalne i nieraportowane połowy, a także tzw. ‘odrzuty’, czyli przyłowione ryby nie będące celem połowu, które wyrzucane są martwe za burtę statku. Dodatkowe zagrożenie to przyłów organizmów morskich, które wpadły w sieć przypadkowo (ryby, żółwie, skorupiaki, ssaki i ptaki morskie).

ryby wwf
Zagrożonych gatunków ryb z roku na rok przybywa. Niektórzy specjaliści twierdzą że za 40 lat ryb po prostu zabraknie.

 Presję na już przełowione stada ryb wzmacnia też zmiana klimatu. Na jej skutek populacje niektórych gatunków ryb przemieszczają się w bardziej dogodne miejsca, często zmieniając łowiska, co przekłada się na zmiany w ich dostępności dla rybaków. Ponadto rosnący poziom zakwaszenia oceanów (głównie w wyniku przechwytywania dwutlenku węgla z atmosfery) powoduje wymieranie korali, co z kolei prowadzi do zanikania siedlisk rozwoju i kryjówek młodych ryb. Jedna czwarta wszystkich gatunków morskich może istnieć jedynie w rafach koralowych, przy czym to właśnie na nich jedna czwarta światowych małych jednostek prowadzi połowy. Jeśli zabraknie raf koralowych zagrożone będzie przetrwanie nie tylko zamieszkujących je gatunków morskich ale i rybaków.

warsztat wwf 1
Nadużywamy żywe zasoby mórz i oceanów od lat. Jest to ryzyko dla zachowania różnorodności biologicznej ekosystemów morskich, ale także ogromne wyzwanie dla 800 milionów ludzi, którzy są zależni od rybołówstwa jako podstawy wyżywienia i źródła utrzymania. Unia Europejska jest największym importerem ryb i owoców morza na świecie. Niemal 50% importowanej do krajów europejskich ryb i owoców morza pochodzi z krajów rozwijających. To my, Europejczycy decydujemy jak wygląda życie milionów ludzi – o tym między innymi opowiadają specjalistki WWF w audycji nagranej podczas warsztatów.  

CO MOŻEMY ZROBIĆ?

Odpowiedzią na problem przełowienia i wyczerpujących się zasobów mórz i oceanów jest zrównoważone rybołówstwo, które w mniejszym stopniu oddziałuje na środowisko morskie, przy jednoczesnym respektowaniu obowiązującego prawa.

Kupując ryby, wybierajmy te pochodzące ze zrównoważonych połowów i odpowiedzialnych hodowli. Podczas zakupów warto zawsze mieć przy sobie Poradnik Rybny WWF (do pobrania na stronie internetowej WWF). Aktualizowany co roku poradnik doradzi jak wybrać te ryby, które pochodzą z bezpiecznych jeszcze zasobów oraz poławiane są w sposób najmniej destrukcyjny dla środowiska morskiego.

TU ZNAJDZIESZ PORADNIK WWF POLSKA >>> KLIKNIJ

Włodzimierz Raszkiewicz/mat.WWF
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj