Testerka Radia Gdańsk zaczęła pracę marzeń i wybrała się do pierwszej restauracji. Specjalnie dla Państwa na antenie zrecenzowała swoją wizytę w Restauracyjce U Babuni w Gdańsku. Lokal znajduje się na skrzyżowaniu ulic Hynka i Kościuszki.
Ania Szreder podkreśliła, że pomimo surowego otoczenia bloków na Zaspie, w środku panuje bardzo ciepła atmosfera. Restauracja jest dwupiętrowa. Na dole jest bar i kącik dla dzieci, a na górze większa sala z krzesłami.
We wnętrzu znajdują się piękne fotele z kolorowymi obiciami, kwieciste tapety i kominek, a nad nim obraz babuni, która obserwuje gości.
–Obsługiwała mnie bardzo miła pani Adrianna. Spodziewałam się babuni, a to była najwyżej …ciocia. Wykazała się bardzo dużą znajomością kuchni. Doskonale wiedziała jakie potrawy są już gotowe. Mało tego, cały czas była obecna, ale nie nachalna.
W restauracji dominuje staropolskie menu. – Menu pisane jest „babciną ręką”, występują w nim nawet staropolskie zwroty. Dowiedziałam się, że do specjałów należą gołąbki, pyzy z mięsem i ciasto drożdżowe. Dodała też, że menu jest przyjazne dla dzieci i wegetarian.
W menu m.in ogromny wybór pierogów m.in z owocami, z dziczyzną, a nawet z kurczakiem i groszkiem oraz zupa cebulowa, przygotowywana specjalnie dla wegetarian.
Jako jedyny minus restauracji Anna Szreder wskazała brak możliwości zamówienia niektórych potraw – Chciałam zamówić barszcz z pierożkami. Niestety poinformowano mnie, że mięso jest świeżo zmielone i za gorące, aby zrobić z niego farsz do pierogów. Tak samo ryby podawane są w zależności od dostawy. Dla niektórych może być to wada, a dla mnie po prostu gwarancja świeżości.
Tester Kulinarny Radia Gdańsk poleca: zrazy, zarówno kruche wieprzowe, jak i wołowe z podgrzybkami. Do tego zasmażane buraczki z rodzynkami i miodem. Dobry jest też rosół domowej roboty i żurek z z jajkiem i białą kiełbasą. Do tego doskonały kompot z truskawek i staropolski sernik.
– Ciasto zostało przedstawione jako „tradycyjne”, ale podane było z musem malinowym, gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Tak jak pysznie wyglądało, tak smakowało.
– Bardzo polecam restaurację „U Babuni”. Myślę, że wybiorę się tam kiedyś jeszcze raz by spróbować też innych dań z bogatego menu. Kusi mnie np. kurczak z wyrobami babcinymi, polany konfiturą – podsumowała testerka.
Sprawdz restaurację w Katalogu Firm Radia Gdańsk