Restauracyjka U Babuni

20130630 174636

Testerka Radia Gdańsk zaczęła pracę marzeń i wybrała się do pierwszej restauracji. Specjalnie dla Państwa na antenie zrecenzowała swoją wizytę w Restauracyjce U Babuni w Gdańsku. Lokal znajduje się na skrzyżowaniu ulic Hynka i Kościuszki.
Ania Szreder podkreśliła, że pomimo surowego otoczenia bloków na Zaspie, w środku panuje bardzo ciepła atmosfera. Restauracja jest dwupiętrowa. Na dole jest bar i kącik dla dzieci, a na górze większa sala z krzesłami.

We wnętrzu znajdują się piękne fotele z kolorowymi obiciami, kwieciste tapety i kominek, a nad nim obraz babuni, która obserwuje gości.

U Babuni, to ciepłe miejsce w środku blokowiska.

Obsługiwała mnie bardzo miła pani Adrianna. Spodziewałam się babuni, a to była najwyżej …ciocia. Wykazała się bardzo dużą znajomością kuchni. Doskonale wiedziała jakie potrawy są już gotowe. Mało tego, cały czas była obecna, ale nie nachalna.

20130630 172233W restauracji dominuje staropolskie menu. – Menu pisane jest „babciną ręką”, występują w nim nawet staropolskie zwroty. Dowiedziałam się, że do specjałów należą gołąbki, pyzy z mięsem i ciasto drożdżowe. Dodała też, że menu jest przyjazne dla dzieci i wegetarian.

W menu m.in ogromny wybór pierogów m.in z owocami, z dziczyzną, a nawet z kurczakiem i groszkiem oraz zupa cebulowa, przygotowywana specjalnie dla wegetarian.

Jako jedyny minus restauracji Anna Szreder wskazała brak możliwości zamówienia niektórych potraw Chciałam zamówić barszcz z pierożkami. Niestety poinformowano mnie, że mięso jest świeżo zmielone i za gorące, aby zrobić z niego farsz do pierogów. Tak samo ryby podawane są w zależności od dostawy. Dla niektórych może być to wada, a dla mnie po prostu gwarancja świeżości.

20130630 160955Tester Kulinarny Radia Gdańsk poleca: zrazy, zarówno kruche wieprzowe, jak i wołowe z podgrzybkami. Do tego zasmażane buraczki z rodzynkami i miodem. Dobry jest też rosół domowej roboty i żurek z z jajkiem i białą kiełbasą. Do tego doskonały kompot z truskawek i staropolski sernik.

– Ciasto zostało przedstawione jako „tradycyjne”, ale podane było z musem malinowym, gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Tak jak pysznie wyglądało, tak smakowało.

– Bardzo polecam restaurację „U Babuni”. Myślę, że wybiorę się tam kiedyś jeszcze raz by spróbować też innych dań z bogatego menu. Kusi mnie np. kurczak z wyrobami babcinymi, polany konfiturą – podsumowała testerka.

Sprawdz restaurację w Katalogu Firm Radia Gdańsk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj