Które jaja są lepsze? Dietetycy i kucharze nie mają wątpliwości

jaja gniazdo

Ekolodzy, dietetycy i kucharze apelują, by nie kupować jaj od kur hodowanych w klatkach. Ich zdaniem, jaja od kur hodowanych na wolnym wybiegu są zdrowsze i smaczniejsze. Dobrosława Karbowiak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki mówi, że przede wszystkim nie wspiera ferm, na których kury hodowane są w przerażających warunkach. – Wśród żywych kur często leżą martwe, większość zwierząt nie ma piór i ma to związek ze zbyt małymi klatkami w których kury żyją – podkreśla działaczka organizacji. Dobrosława Karbowiak mówi, że kury zamknięte w klatkach, by produkować jaja, popadają w obłęd i są narażone na bardzo destrukcyjne zachowania. Po pierwsze, tłumaczy, zwierzęta są zestresowane samym faktem, że żyją na tak małej przestrzeni, po drugie, kiedy jakiś ptak zaczyna być agresywny, inne nie mają szans na ucieczkę.

– Ważne są też aspekty zdrowotne, związane z jedzeniem jaj z hodowli kur na wolnym wybiegu i kur hodowanych w klatkach – podkreśla dietetyczka Joanna Giza. Jej zdaniem, kury z wolnych wybiegów mają szanse na bardziej zróżnicowany i naturalny pokarm, co automatycznie odbija się na wartościach odżywczych jaj. Z kolei, tłumaczy ekspertka, jaja z numerami 2 i 3, pochodzące od kur z hodowli klatkowej, mogą zawierać szkodliwe dla człowieka substancje czy antybiotyki, ponieważ kury w klatkach karmione są karmą nafaszerowaną tego typu substancjami.

Również jajka od kur z wolnego chowu są, zdaniem szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji, Zbigniewa Palucha, znacznie smaczniejsze niż te od kur z chowu klatkowego. Zdaniem kucharza, jajka od kur z wolnego wybiegu mają inny, dużo wyraźniejszy smak, kolor i zapach.

Obecnie w Polsce hodowanych jest ok. 38 milionów kur znoszących jajka, z czego prawie 90 procent w systemie klatkowym. Na mocy dyrektywy Komisji Europejskiej od początku 2012 roku w hodowli stosowane mogą być wyłącznie tak zwane klatki wzbogacone, w których minimalna powierzchnia dla jednej kury zwiększona została z 450 do 750 centymetrów kwadratowych. Jednak zdaniem ekologów, sytuacja kur na wielu farmach nie poprawiła się.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj