Warto jeść dziczyznę, to najzdrowsze mięso

Jakie jest najzdrowsze mięso? To z całą pewnością dziczyzna. Niektórzy nazywają ją nawet mięsem pachnącym lasem, albo od szczęśliwych zwierząt. Może jest w tym trochę przesady, ale z pewnością biegające po łąkach i lesie dziki, sarny, jelenie korzystają z wolności i nie jedzą sztucznej paszy.
Taka zdrowa i owiana legendą polskiego tradycyjnego jadła, dziczyzna współcześnie jest w naszym kraju mało popularna. Na statystycznego Polaka w skali roku przypada zaledwie 80 gram mięsa z dziczyzny. Na pytanie, kiedy ostatnio jadłeś dziczyznę, najczęściej odpowiadamy przypominając sobie pieczonego dzika w ramach imprezy firmowej czy jakiś jarmark regionalny. Polską dziczyzną zajadają się inne nacje, najczęściej Niemcy, Włosi, Francuzi. Myśliwi, których jest w kraju około 100 tysięcy, narzekają od lat na zbyt niskie ceny w skupach. Konsumenci na wygórowane ceny w sklepach. To powinno się powoli zmieniać. Najnowsze przepisy pozwalają na zakup tusz dziczyzny „bezpośrednio z lasu”. Tusze dziczyzny można już od roku kupić w Nadleśnictwach Kwidzyn, Elbląg, Lubichowo i Wejherowo.

Posłuchaj rozmowy o dziczyźnie z Jerzym Fijasem zastępcą dyrektora RDLP w Gdańsku

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj