Leki z zielonej apteki: Co wiemy o cholesterolu? Który to jest ten dobry?

W tym odcinku Dorota Grądzka i Hanna W-Toczko rozmawiały o cholesterolu. Dzieli się na ten „dobry” i „zły”. Według opracowań medycznych sprzed lat dopuszczalny poziom cholesterolu we krwi był znacznie wyższy, niż pokazują to współczesne normy. W ostatnich latach powstało dużo naukowych opracowań, w których badacze starają się znaleźć zależność pomiędzy cholesterolem a miażdżycą.

80 procent cholesterolu produkuje nasza wątroba, z jedzenia pozyskujemy 20 procent.

Prawidłowe odżywianie jest podstawowym lekarstwem na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Bez tłuszczów trans, bez przetworzonego jedzenia, z dużą ilością warzyw i kasz. Dorota Grądzka tłumaczyła też co to jest topinambur i jakie ma znaczenie w naszej diecie.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj