Dlaczego do restauracji na ogół jako pierwszy powinien wchodzić mężczyzna? Kiedy wyjątkowo próg lokalu jako pierwsza powinna przekroczyć kobieta? Te kwestie w naszej nowej audycji „Zachowuj się. Nie tylko przy stole” tłumaczą Ola Wojciechowska i Tomasz Olszewski.
– Kiedy jesteśmy gospodarzami w jakimś miejscu, naturalnie idziemy pierwsi, bez względu na płeć i wiek gościa – tłumaczą prowadzący audycji „Zachowuj się. Nie tylko przy stole”.
PANOWIE PRZODEM… PRZEZ BUTELKI
W przypadku restauracji, na ogół jako pierwszy wchodzi mężczyzna. – To ma uzasadnienie antropologiczno-kulturowe. Jeżeli wchodziło się do miejsca podejrzanej konduity, to mężczyzna wchodził pierwszy. Nie wiadomo było, czy z końca sali nie poleci jakaś butelka – wyjaśniał Tomasz Olszewski, zaznaczył jednak, że od tej zasady jest wyjątek. – Jeżeli w drzwiach restauracji wita nas kelner, przodem wchodzi kobieta – dodał.
MNÓSTWO TRUDNYCH KWESTII
Audycja z 11.09:
Audycja z 18.09:
Audycja z 25.09:
rg